Zákon mlčení

recenze

Štvanec (2018) / Ivuska.09
Štvanec

Teď by měli zpozornět všichni milovníci a milovnice krimirománů. Nakladatelství MOBA totiž vydalo novou knihu Michaela Robothama nazvanou Štvanec. Od tohoto plodného autora, který je díky svým předchozím dílům poměrně známý, mám docela velká očekávání, takže bylo jasné, že jeho nový příběh si rozhodně nenechám ujít.

Hlavním hrdinou je Audie Palmer. Před několika lety se účastnil loupeže, při které bylo ukradeno sedm milionů dolarů. A nikdo nezjistil, co se s nimi stalo. A že je to docela pěkná částka. Svůj čin si tvrdě odpykal v texaském vězení. Jenže Audie není žádný gangster, mafián ani zabiják. A ani to nepředstírá. A to byl problém, protože ostatní vězni měli důvod na něj dorážet. Musel se vypořádat s provokací i bojovat o holý život.

Existovalo sedm milionů důvodů, proč se s Audiem skamarádit, nebo proč mu vymlátit duši z těla. Ve vězení to poděláš a je po tobě. Špatně se na někoho podíváš... umřeš. Jdeš po špatné straně chodby nebo vycházkového dvora nebo třeba děláš moc velký hluk při jídle... umřeš. Malichernost. Pitomost. Smůla. Osud.

Konečně nastal den, kdy měl být propuštěn. Jenže toho rána se zjistilo, že Audie zmizel. Jeho cela byla prázdná. Jenže proč by utíkal, když už měl být propuštěn? Teď se z něj stal trestanec na útěku. Jestli ho chytí, dostane dalších dvacet let. Kvůli jednomu jedinému dni, který ve vězení už nestrávil. To samozřejmě postrádá jakýkoli smysl, za tím prostě něco musí být. Jenže co? Je vám asi jasné, že hlavní roli budou hrát peníze - právě těch již zmíněných sedm milionů dolarů. Kde jsou? A kam zmizel samotný Audie? A co se vlastně opravdu stalo? Rozuzlení budou překvapivá. Už teď vám mohu slíbit, že se skutečně máte na co těšit.

V životě nastávají okamžiky, kdy člověk musí učinit významné rozhodnutí. Pokud máme štěstí, můžeme je udělat sami, častěji ale někdo nebo něco už rozhodlo za nás.

Baví mě styl, kterým Michael Robotham píše. Pokud některé jeho knihy znáte, dobře víte, co mám na mysli, protože jeho styl se nemění. Není moc autorů, kteří si ve většině svých děl dokáží udržet stejně dobrou úroveň. Obecně mohu říct, že píše opravdu čtivě. A zápletky jeho děl? Ty jsou velmi dobře vymyšlené a ani tato kniha není výjimkou. Budete tápat. Dokážete odhalit minimum věcí. Nebudete tušit, co má autor za lubem. A to až do té doby, než vám sám začne odhalovat, kterým směrem se bude dále ubírat. Přesně tohle od krimirománů a thrillerů očekávám. A to napětí? To by se místy dalo krájet.

Audie Palmer je skvěle zvolenou hlavní postavou. Je to přesně ten typ zloducha, kterému nakonec budete fandit. I když byste ho měli nesnášet, oblíbíte si ho. Přiroste vám k srdci. Protože všechno vždy nemusí být tak, jak to v první chvíli vypadá. A to i v případě, kdy jde o muže, který strávil deset let ve vězení. Možná je vrah, který nemá svědomí. Ale možná měl prostě jenom smůlu...

A ještě mě bavila jedna věc. Je opravdu málo krimirománů, ve kterých by byl kladen takový důraz na lásku a přátelství. Asi vám to bude znít jako klišé, ale tady je to podané tak, že to rozhodně klišé není.

Láska umí s chlapem tohle udělat - připraví ho o rozum. Ne že by oslepl nebo se stal nezničitelným. Stane se zranitelným. Lidským. Skutečným.

Rozhodně knihu doporučuji všem, kteří si rádi přečtou nějaký napínavý příběh. Věřím, že nebudete zklamaní.

Komentáře (1)

Přidat komentář

intelektuálka
24.07.2018

Michael Robotham je můj oblíbený autor - zatím jsem od něj přečetla vše, takže já si určitě knihu vychutnám