Záhadné dědictví z minulosti

recenze

Přerušený řetězec (2022) 5 z 5 / akinomV
Přerušený řetězec

Kniha ze série „Původní česká detektivka“ je mým druhým setkáním s autorem Petrem Eidlerem a jeho bezejmenným soukromým detektivem. Až při psaní předchozí recenze jsem si totiž uvědomila, že detektiv nemá jméno. Autor píše tak čtivě, že tento detail vás ani nenapadne. Ale v momentě, kdy chcete někomu příběh převyprávět si uvědomíte, že nevíte, jak detektiva pojmenovat. Ani tentokrát vás tento detail nemusí trápit, protože kniha se opět čte jedním dechem.

V příběhu se seznamujeme s Oskarem Rosenem, francouzským důchodcem, který se dozvěděl, že zdědil majetek po neznámé příbuzné. Odlétá tedy do Prahy a najímá si soukromého detektiva, aby mu pomohl pátrat po minulosti a odhalit jeho české kořeny. Jak se záhy ukazuje, jeho minulost je spjata s židovskou kulturou a hlavně událostmi z druhé světové války.

Oskar Rosen poznává část svého příbuzenstva, ale stále netuší, proč by měl zdědit dům a další nemovitost v Praze, když jeho teta mohla svůj majetek odkázat vlastnímu synovi. Pátrání musí z větší části přenechat detektivovi, protože neumí česky. Detektiv se tedy pouští do hledání odpovědí v písemnostech, mezi příbuznými i v Židovském muzeu. Dozvídáme se o událostech z dob protektorátu a hlavně, jak těžká to byla doba pro někoho, kdo byl nucen nosit na oblečení žlutou hvězdu. Čteme o těžkých rozhodnutí v rodinách, nedostatku jídla i strachu ze zrady a transportu do neznáma. To všechno a ještě víc. Náš detektiv dostane od Oskara zvláštní SMSku, že ho nutně potřebuje. Když ho však v jeho novém, provizorním bytě najde, je už Oskar Rosen po smrti. A co víc, není to jen tak náhodné úmrtí, je to vražda.

To samozřejmě není konec příběhu, ale jen další část této zajímavé detektivky. Přichází na řadu policie s majorem Hackenschmiedem v čele, ale i náš detektiv nezůstává stranou. Víc vám však nemohu prozradit, aby měl čtenář co odhalovat.

Opět musím přiznat, že tohle byl dobře napsaný příběh. Líbí se mi židovské prostředí, pohled do minulosti a odhalování dávných tajemství. To vše pomalu odkrýváme společně s detektivem. Také mě pobavilo, že je kniha opravdu z přítomnosti, protože se vše odehrává v době pandemie Coronaviru a tak máme pocit, že se to opravdu děje kousíček od nás. Autor knihu opět vybavil slovníčkem, takže kromě židovských výrazů se nemusíme bát ani francouzských a anglických slovíček v textu. A na závěr se také můžete těšit na řešení ve stylu Hercula Poirota, kdy se všichni podezřelí sejdou na jednom místě a dozvíme se, kdo že je to tím vrahem.

Knihu vřele doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář