Záhada v pražském metru

recenze

Zmizení Sáry Lindertové (2019) 5 z 5 / MilenneWaver
Zmizení Sáry Lindertové

Stačil jeden večer. Hodina. Několik minut. Krátké zablikání světel, tma a Sáry Lindertová byla pryč, bez jediné stopy. A nikdo neví, kde je. Ani hlavní vyšetřovatel policie, který v jejím případu najde jistou spojitost s minulostí, ani její sestra a přítel, kteří se pustili do jejího hledání.
Na zmizení Sáry Lindertové je totiž něco neobyčejného. Nevysvětlitelného. A do morku kostí mrazivého.

Klaudie Lindertová nikdy nebyla dokonalá. Rozhodně ne jako její sestra Sára. Ale její život nebyl špatný. Ne s její kamarádkou Alicí a prací v kavárně. Jenže celý den se obrátil naruby v den Sářina zmizení. Nebo se snad obrátil už dřív?

O Klaudii musím hned ze začátku říct, že se jedná o definitivně nejlepší postavu, na kterou v knize narazíte. I když se zpočátku být pouze obyčejnou, normální dívkou, ve skutečnosti je její charakter mnohem hlubší a promyšlenější, než se na první pohled zdálo. A to tak, že vám na konci knih naprosto vyrazí dech.
Mimo Klaudie se v knize nachází ale i další postavy, které si zaslouží pozornost čtenářů. Ať už se jedná o Sářina přítele Olivera, Adama nebo tajemného rabína.

Už od samotného začátku knihy je jasné, že v příběhu půjde o něco mnohem většího, přesně, jak slibuje anotace. Ale v mnoha případech se už stalo, že kniha všechna očekávání nesplnila. Jenže to není případ Zmizení Sáry Lindertové.

Od první až do poslední strany budete sedět s napjatým dechem a modlit se, aby žárovka nad vámi nezačala blikat. Protože přesně takový vliv na vás tenhle tajuplný příběh bude mít. Nechybí mu nic. Skutečné vyšetřování, drobnosti, které se nakonec poskládají dohromady v jeden velký celek, ani paranormálno, které v příběhu hraje velkou roli.

Mohlo by se zdát, že tyhle dvě věci - detektivka a fantasy zkrátka dohromady nepůjdou, ale jak jde vidět, Kateřina Šardická všem ukázala, že to prostě jde. A předvedla to skvěle. Příběh dává smysl, nejsou v něm žádné nesrovnalosti, ani otevřený konec. A právě to jsou základní věci, které by každá dobrá kniha měla splňovat.

Na to, že se jedná o autorčinu první knihu, musím říct, že je její styl psaní skutečně dobrý. Její největší klad definitivně spočívá v tom, jak snadno dokáže navodit atmosféru. Doslova budete cítit, jako kdybyste určité pasáže prožívali na vlastní kůži. Výhodou je i, že její styl sedne zkrátka každému. Ať už jste méně nebo více náročný čtenář, autorčino detailnější vyprávění si vás získá.

Zmizení Sáry Lindertové se právoplatně stalo oblíbenou knihou mnoha čtenářů, včetně mě a já se osobně těším, až si celý zážitek se čtením tohoto příběhu budu moci zopakovat. Pokud máte rádi skutečně jedinečné příběhy s trochou tajemna, u kterých se budete bát, pak je tahle kniha přesně pro vás!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář