Záhada tří hrobů

recenze

Případ českého knížete (2018) 4 z 5 / a.k
Případ českého knížete

Kníže Slavomír z Dolnogradu, župan veligradský, slavný vyšetřovatel, byl za svého dlouhého života u všeho důležitého, co potkalo Moravské království. Opět zavítal do moravgradské baziliky, aby nad hrobem svého přítele Metoděje zavzpomínal na události dávno minulé. Tentokrát se ve vzpomínkách vrací o dvacet let zpět, do r. 883, kdy Moravu poctil svou návštěvou český kníže Bořivoj s manželkou Ludmilou. Bořivoj hledá u krále Svatopluka pomoc proti Frankům.

Slavomír je zodpovědný za všeobecný pořádek a bezpečí. Po jeho boku stojí věrný přítel a pomocník viking Erik. Slavomír a Erik myslí dopředu, musí předcházet možným potížím. Svatoplukovým cílem je dohodnout vzájemné spojenectví s Bořivojem. A oni se domnívají, že by takový krok nebyl vnímán u Franků zrovna s porozuměním. Navíc je pro vzácnou návštěvu připraven lov. Zvolená kratochvíle v nebezpečném terénu přímo vybízí odpůrce k zákeřnému pokusu o vraždu Bořivoje.

Aby toho nebylo málo, je tu ještě neobjasněná vražda kupce, kterého našli u odpadní jámy Vrčkova hostince. Nebo jak píše autor Vrčkovy pitírny. I když se z počátku zdá, že pro samé starosti okolo přípravy lovu Slavomír s Erikem ani nemají čas pátrat, kdo za chladnokrevnou vraždou stojí, samozřejmě začnete uvažovat, zda-li má nález mrtvoly něco společného s návštěvou Bořivoje. Na odpověď této hádanky si musí čtenář počkat.

Zprvu se prostřednictvím postav seznamujeme s celkovou historicko-politickou situací. Získáváme ucelený pohled na poměry v Čechách i pohled na česko-franské vztahy. V Čechách nekvete křesťanství a i víra je důvodem různých rozbrojů. K tomu se Bořivoj připravuje při své návštěvě na křest z rukou Metoděje. Stále jsme ale součástí příběhu o Bořivoji, který chce jednotné a suverénní Čechy, a proti kterému se připravuje spiknutí.

Ke všemu tu jsou ještě dávná tajemství, jejichž odtajnění pomůže Slavomírovi v odhalování zlotřilců. Oproti minulému dílu tak nebyla tato epizoda tak jednoduchá a předvídatelná.

V závěru knihy najdete autorův doslov, ve kterém se snaží vysvětlit historické souvislosti a pozadí hlavní zápletky románu. Seznámí nás zde i s archeologickým nálezem tří hrobů na různých lokalitách a jejich možné historické souvislosti. Musím přiznat, že chápu toto silné téma jako autorovu inspiraci a zpětně vrhne na příběh románu zcela nové světlo. Nemůžu si pomoct, ale autorovy historické dovětky mě opravdu baví!

Román „Případ českého knížete“ patří do série „Zločiny na Velké Moravě“ a jedná se již o desátou epizodu. Určitě ji ale můžete číst i jako samostatný detektivní případ.

Nejde zde o žádnou historickou rekonstrukci, ale osobitý způsob zpracování kousku historie, kdy prostřednictvím sympatického vyšetřovatele Slavomíra s oporou věrného přítele Erika smíme nahlédnout do doby raného středověku a alespoň trochu si přiblížit obrázek, jak to tehdy na Velké Moravě asi vypadalo. Knížka potěší každého, kdo hledá oddechovou četbu s detektivní zápletkou na historickém pozadí.

Komentáře (0)

Přidat komentář