„Žádná tma není tak hluboká, aby ji nerozehnalo i to nejmenší světlo“

recenze

Jan Zajíc (2019) 5 z 5 / knihomolka_elka
Jan Zajíc

Píše se rok devatenáct set šedesát osm. Již dvacet let je u moci komunistická strana. Ti, kteří nesouhlasí s řízením země, jsou pronásledováni, stíháni a zavíráni za mříže. V zemi působí cenzura, nesvoboda, bída a zaostalost. Ledy se však lámou a začíná pražské jaro, období uvolňování a veselí. Tu se na scéně objevuje mladík, který v blízké budoucnosti zahýbe světem. Jan Zajíc, obyčejný osmnáctiletý student střední školy. Mladík, jenž se nebál vzepřít systému, ať to stojí, co to stojí a jít ve šlépějích svého jmenovce. „Lépe zemřít ve stoje, nežli žít na kolenou“ je jeden z mnoha překrásných citátů o životě a boji, jenž se v knize nacházejí a dokreslují tak sílu celé knihy.

Jedná se o komiksové zpracování ještě nedávné historie, příběhu lehce v zástinu za příběhem Jana Palacha. Josef Šorm a Johana Hrabíková Vránová však zřejmě usoudili, že je potřeba tuto skutečnost změnit a seznámit čtenáře i s osudem tohoto statečného, zmařeného lidského života. A tak vychází příběh pochodně číslo 2. Kniha obsahuje spousty obrázků a málo textu, což má hned několik výhod.

Kniha je vhodná nejen pro čtenáře, ale i nečtenáře. Vyzdvihuje podstatné informace,
které podává s lehkostí a srozumitelností i pro náctileté, ale i mladší čtenáře. Kniha je moc hezky graficky zpracovaná, a co je báječné, přečtete ji za jedno odpoledne (no dobře možná do hodinky) a váš prázdný čtenářský deník díky tomu zaplesá. Tedy nejen on, ale i učitelka češtiny. A co víc, knížka je rovněž skvělá k doplnění informací z hodin dějepisu. Nenechte se ale mýlit, kniha není určena jen náctiletým a dětem, ale všem věkovým kategoriím. Prostě všem, kteří nechtějí zemřít hloupí.

Jsem moc ráda, že tato krásná kniha vznikla. Pokud vás toto téma alespoň trochu zajímá, rozhodně neváhejte a podívejte se po ní. Stojí za co. Mrzí mě, že ve stejném vydání nevyšel i příběh Jana Palacha, rozhodně by to bylo přínosné. Tak snad se ještě někdy dočkáme. Za mě, má tato kniha rozhodně nejvyšší hodnocení a mohu ji tedy vřele doporučit.

Komentáře (0)