Zábavná fakta o spánku na čtení před spaním

recenze

O spaní před spaním - Pozoruhodná fakta o spánku na dobrou noc (2021) 4 z 5 / Suzanne
O spaní před spaním - Pozoruhodná fakta o spánku na dobrou noc

Jako dítě mě zajímalo, jak spí nebo čůrají kosmonauti ve vesmíru nebo ryby ve vodě. Doba se změnila, ale přepokládám, že zvídavá dětská mysl si stále klade podobné otázky. A v knize O spaní před spaním zrovna na tyhle otázky odpověď najdete a dozvíte se i řadu dalších zajímavých informací.

Na úvod je dobré uvést, že tohle není knížka vyloženě o spánku a spaní, a už vůbec ne jenom o tom lidském. Dozvíte se sice, proč je pro člověka spánek důležitý, ale také o věcech, které se spánkem souvisí. V knížce nechybí spousta zábavných a překvapivých faktů o světových rekordech souvisejících se spaním. Víte třeba, kdo drží rekord za nejhlasitější chrápání na světě? Postupně je ale propojení se spánkem a spaním volnější, takže následující kapitoly, jak se spí na cestách, jak vypadá noční provoz v nemocnici, nebo jak se opravuje kanalizace, protože technici v ní schválně pracují v noci, kdy ruch města utichne. Kniha O spaní před spaním se ale nevěnuje jenom lidskému spánku, ale také spánku u zvířat a v poslední části se dozvíte taky něco o hvězdách a planetách a o tom, jak a proč se střídá den a noc. V knize samozřejmě nechybí i řada dalších zajímavých informací, takže si tu každý najde to, co ho zaujme.

Kniha O spaní před spaním je bohatě ilustrovaná a informací je v ní tak akorát, aby děti nezahltily. Sally Symesová je adresuje přímo dětskému čtenáři, takže nepoužívá příliš složitá nebo cizorodá slova. Nicméně se při čtení vzdělají jak děti, tak dospělí, protože Sally Symesová v knize přináší ověřené informace. Nezajímavější pro mě byla fakta o spánku u zvířat. A taky o životě ve vesmírné stanici, protože vesmír a kosmonauti mě vždycky fascinoval – a předpokládám, že současné děti na tom nejsou jinak.

Pro někoho bude problém v tom, že kniha navzdory názvu není o čistě jen o spánku, ale spíš o noční době jako takové. Nicméně informace v ní obsažené jsou skutečně zajímavé, takže mně to nevadilo. Větší problém jsem měla s tím, že kniha není ucelená a kontinuální, že skáče z jedné doby do druhé a témata jsou propojena poměrně volně. V originále má ale kniha název 5-Minute Really True Stories for Bedtime, z čehož vyplývá, že je určená jako poučná i zábavná pětiminutovka na dobrou noc, a ne na delší či souvislejší čtení.

Ve výsledku ale knihu O spaní před spaním můžu s klidem doporučit. Byla jsem až překvapená, kolik zajímavých, vtipných nebo překvapivých faktů o spánku a věcí s ním souvisejících, jsem se v téhle knize dozvěděla – a to jsem dospělá. A ptáte se, nač kupovat drahé knihy, když si dneska vy nebo vaše ratolest můžete všechno vygooglit? Za prvé, ne všechny informace, které najdete na internetu, jsou pravdivé. A za druhé, koukání do obrazovek mobilu a počítače před spaním narušuje kvalitu spánku, zatímco čtení papírové knihy ji podporuje a zvyšuje. Navíc kniha O spaní před spaním má ještě jedno velké plus: informace, které si přečtete těsně před spaním, se lépe ukládají do dlouhodobé paměti, takže je pravděpodobné, že si fakta o spánku skutečně zapamatujete.

Trochu jsem litovala, že takové knihy neexistovaly, když jsem byla ještě dítě, protože já bych dostala odpověď na některé otázky a svým rodičům ušetřila spoustu nervů – víme, jak vytrvalé a nenechavé dokážou být děti, když chtějí na něco znát odpověď :)

Komentáře (0)