Za zdmi

recenze

Za zdmi (2018) 5 z 5 / evasamankova
Za zdmi

Zdi, za nimiž vládne zlo. Vězení, a v něm odsouzenci čekající na svůj trest. Domov, a v něm žena poznávající tvrdost manželových pěstí. Jaká tajemství se skrývají za zdmi? A jaká teprve začnou?

Název Za zdmi nese druhý román americké autorky, jinak také televizní scénáristky a producentky, Hollie Overtonové. Po prvotině Panenka, která vyšla v českém překladu v roce 2017, tak přináší autorka další příběh týrané, ale odhodlané ženy.

V psychologickém thrilleru Za zdmi se čtenáři seznamují s třicátnicí Kristy, svobodnou matkou dospívajícího syna. Kristy syna porodila, když ještě byla sama téměř dítětem. Přesto odvedla v jeho výchově velmi dobrou práci. Kristy pracuje v texaském vězení v tiskovém oddělení, komunikuje s médii a odsouzenci čekajícími na popravu. Jedním z nich je i Clifton, který má být za několik měsíců popraven za zabití svých dvou dětí. Jak už to u podobných vězňů bývá obvyklé, i on trvá na své nevině. Přesto, kdyby podobná slova měla Kristy někomu věřit, byl by to právě Clifton. A je to i on, kdo jediný zná pravdu o její těžké životní situaci, v níž se po trochu spontánní svatbě, ocitla.

Než se Lance stal manželem Kristy, trénoval jejího syna v džudu. Po letech samoty si Kristy dovolila podlehnout jeho kouzlu. Svoji pravou tvář ji ovšem Lance nastavil až po svatbě. Psychické a fyzické násilí, jemuž dominují výhrůžky, snáší Kristy v zájmu ochrany svého syna a otce. Než se rozhodne manželovi postavit a zarazit ho… Spravedlnost má mnoho podob… Stejně jako zločin má vícero tváří…

Autorka předkládá čtenáři příběh, jehož zápletka by vydala rovnou na dvě samostatné knihy. Tam, kde jiní autoři své dějové propletence uzavírají, Overtonová směle vypráví dál a žene svoji pointu jako lavinu vpřed.

Její vypravěčský styl je nadmíru příjemný a srozumitelný, s vyváženou dávkou napětí i psychologické roviny včetně zdařilého progresu všech zúčastněných postav. Autorka nebarví příběh pouze do černo-bíla, a tak se před čtenářem vynořují jistá morální dilemata, v nichž se hranice mezi spravedlností a zločinem stírají…

Za zdmi je vynikající psychologický thriller, který bude milovníky žánru bavit od začátku do konce.

Komentáře (1)

Přidat komentář

Jaruna644
13.08.2019

Souhlasím,nenapsala bych to lépe než evasamkova Jaruna644