Za tebou: předvídatelné, ale extrémně čtivé

recenze

Za tebou (2020) 4 z 5 / VasnivaCtenarka
Za tebou

Tma. Černočerná tma. Taková tma, že si nevidíte ani na špičku nosu. Bolest. Krutá bolest hlavy. Celé tělo vás bolí. Každý nádech vás bolí. Celý svět se s vámi točí. Chce se vám zvracet. Co se stalo? Proč je všude taková tma? Proč vás všechno bolí? Musíte si sednout. Proč to nejde? Bože, ta bolest hlavy…. Snažíte se racionálně přemýšlet. I přes tu krutou bolest se moc snažíte. Jde to ale těžce. Moc těžce. Chce to velké soustředění. Oči se vám stále únavou zavírají. V ústech máte vyprahlo… pocit žízně je nesnesitelný.

Ruce i nohy máte svázané. I ta sebemenší snaha o pohyb je vyčerpávající. Musím se odtud dostat! Přece tady nezemřu! Nesmím to vzdát! Za žádnou cenu to nesmím vzdát!

Svázané nohy vám neumožní dělat příliš velké krůčky. Centimetr po centimetru se snažíte obejít stěny po obvodu a najít nějaké dveře. Přece jsem se tady nějak musela dostat! Tak odtud musí taky být nějaká cesta ven! Už nemůžu… mám žízeň… ta bolest… Vyčerpaně a zoufale upadáte na zem. Dveře nikde nejsou…. Sakra, tak kde to jsem?! Jak jsem se sem mohla dostat?! To není možné! Znova. Nesmím to vzdát! Bingo! Tady jsou! Dveře, dveře moje milované! Tady jste! Ale nejdou otevřít! Sakra!!!! Jak je otevřu?! Hmatáte všude kolem sebe. Nahmatáte něco divného. Je jedno, co to je, hlavně jak vám to pomůže dostat se ven. Kost?! Vypadá to jako kost! Určitě od nějakého prasete. Nebo od lišky.

Jsem venku… Bože, čerstvý vzduch, hvězdy… únava, vyčerpání, neskutečná žízeň… ale musím běžet. Nesmím se zastavit. Hlavně nezastavovat…. cesta. Konečně cesta… a najedou upadáte do tmy….

Když otevře Chloe oči, nachází se v nemocnici. Přestože lékaři její únos ohlásí na policii, její příběh je těžko uvěřitelný vzhledem k minulosti, kterou si Chloe prošla. Ani její manžel ji nedůvěřuje a má ji za blázna. Ale co když je Chloe skutečně blázen? Pokud ale blázen není – hrozí Chloe stále nebezpečí? Kdo jí chtěl unést a zabít? A proč zrovna jí? Vždyť je to obyčejná ženská – nemá ani moc přátel a nepřátele nemá žádné. Tak co se to děje v jejím životě?

Tak přesně tímhle si prochází hlavní hrdinka Chloe. Pokud vás zajímá, jak to s Chloe dopadne a zda jí jde či nejde o život – to vám samozřejmě neřeknu. Můžu vám však říci, že jakmile knížku otevřete, zavřete ji až s poslední stránkou příběhu. Kniha Za tebou od Sibel Hodge je napsána tak čtivě, že jakmle ji otevřete, nebudete ji chtít odložit. Prostě vás to vtáhne a i když od samotného začátku budete tušit o co tam jde, stejně to budete chtít dočíst a vědět, jak to všechno vlastně je.

I přes výraznou průhlednost a předvídatelnost děje, musím knihu hodnotit velmi kladně. Vše do sebe tak krásně zapadá. I když jste od samotného začátku věděli, koho asi můžete podezřívat, byla chvíle, kdy jsem podezřívala celý svět ze spiknutí a nevěřila jsem absolutně nikomu.

Tempo knihy mi přišlo také velmi příjemné a dobře udržené po celou dobu čtení. V knize jsem nenašla žádná hluchá místa, která by mi vadila, která by tam byla zbytečná. Vše mělo v knize své místo a svůj důvod.

Celý příběh knihy Za tebou od Sibel Hodge byl rozdělen do třech částí, ve kterých se ukrývalo několik spíše krátkých kapitol.

Moc ráda bych v této knize vyzdvihla pro mne naprosto skvěle popsání všech osob v knize. Hlavní hrdinka byla poměrně sympatická, což se o jejím manželovi nedalo říci. Ba dokonce bych řekla, že ve mne manžel hlavní hrdinky probouzel velmi agresivní emoce. A pokud ve mne kniha vyvolá jakékoliv pocity, pak je to pro mne dobře napsaná kniha.

Budu-li chtít hledat v knize nějaké zápory, pak za zmínku stojí snad jen ta předvídatelnost děje, ale čtivost této knihy způsobila, že na tuto drobnost jsem jednoduše zapomínala. Ono totiž i když tušíte, jak se věci mají, chcete si svou teorii ověřit. A právě tahle touha způsobila to, že jsem knihu otevřela a četla ji a četla, dokud jsem nedočetla až na samotný konec.

Knihu mohu jednoznačně doporučit. Za mě je to moc povedený příběh, který za to rozhodně stojí.

Komentáře (0)

Přidat komentář