Za milion čeho?

recenze

Kniha za milion! (2017) / nokid
Kniha za milion!

No nevím, jestli každý vydrží dočíst tuto objemnou knihu až do konce...
Objemnou avšak ne příliš obsažnou. Omílání a do slepých uliček vedoucí frázovitý popis postupů, už stokrát uvedených v jiné motivační literatuře.
Pro příklad mohu uvést (autorovo) shrnutí celého díla v jeho závěru: sestává ze 14 bodů, ze kterých jsem jako opakující se a tudíž zbytečné, vyřadil přesně jejich polovinu. Zbylým jsem ponechal řazení dle původního číslování.
A zde to je:

3) Odstranit v sobě blokády
Ano, to je relevantní. Nevhodná osobní nastavení, špatné, omezující rady rodičů a pedagogů je třeba odstranit.

4) Představa, že je vše jakoby už hotovo
Nesouhlasím. Tohle vede pouze k pasivitě a ustrnutí ve vývoji. Ani déšť sám nespadne, jen proto že si to někdo bude přát. Těsně souvisí s bodem 6).

5) Připravenost přijmout svůj nový statut
Souhlasím. Denně vidíme zbohatlíky, co si nevědí rady s překotně nabytým majetkem a neumějí se o něj starat tak, aby jim a okolí přinášel prospěch a nikoliv škody! Ne, nemusí jít zrovna o mecenášství a donátorství, ale třeba jen o rozumné investice do veřejně prospěšných budouv, akcí a jiných projektů. Být bohatým se musí člověk učit!

6) Přijetí cílového životního stylu
Také zde je autor mimo. Bohatý není kdo jezdí vypůjčeným mercedesem, chodí v nepadnoucím konfekčním obleku, ověsí se zlatem v celých kilech...a přitom se neumí chovat ani na recepci.
Naproti tomu jeden z mých vzdálených příbuzných chodil v rozedraných kalhotách, v zimě nosil rukavice které našel a v laciných jídelnách dojídal po druhých hostech. Nikam nejezdil, nešel ani do kina, nekupoval knihy a dokonce ani noviny (obojí četl ve veřejných knihovnách). Ano - řeklo by se chudák, nic nemá; a on to pochopitelně rozhlašoval o sobě po celý život. Po jeho smrti se však ukázalo, že úspory, nashromážděné za 40 let práce, rozmnožil ještě dědictvím po rodičích a bratrovi. I oni žili podobně jako on. Takže u něj v bytě bylo pak nalezeno několik milionů v hotovosti, a kromě slušné částky na bankovním účtu vlastnil ještě dva byty. Bohatý nebo chudý?

8) Plnění cíle rozdělit na etapy
Zde ano. Dlouhodobý cíl je příliš vzdálený, zato kroky rozdělené do jednotlivých období (ne nutně ročních) se lépe daří plnit.

9) Autosugesce - pomocí diktafonu
Zatím stále neprokázáno. Metoda vypadá jako silně podprahová, leč vše musí být konáno vědomě. Maně mi přijde na mysl jak nám vtloukali do hlav, že komunismus je mládím lidstva. U mně dosáhli jen neustále rostoucího odporu - tedy pravého opaku zamýšleného.

14) Zbavit se negativních vlivů i osob
Všemi deseti pro! Ano, i já jsem to kdysi musel udělat - a vyplatilo se, přestože jsem tak zůstal na několik let úplně sám...

Sečteno a podtrženo: Dílo je zmatené, nepříliš souvislé a zbytečně dlouhé. Přitom však jaksi postrádá koncepci. Prospělo by mu, zvolit si modelový případ a ukázat na něm aplikaci jednotlivých zásad. Nemusel by být ani formou některé ze skutečných osob, dosáhnuvších úspěchu (ale když ano tím lépe!); mohlo by jít o případ smyšlený, zasazený ovšem do dnešních podmínek.
Neumím si představit, že jen po přečtení této knihy by byl kdokoliv schopen vydělat onen slibovaný 'jeden milion eur'.

Komentáře (0)

Přidat komentář