Za co jsme schopni bojovat

recenze

Chaloupky (2020) 4 z 5 / Jack333
Chaloupky

Bez emocí by člověk v životě žil ze dne na den a nevnímal by lidi kolem sebe a možná ani sebe samého. Říká se, že láska překoná mnohá příkoří a trvá mnohem déle než jiné emoce. Ale co když osud, který si svými kroky vytváříme, je proti nám? Co když ani láska nedokáže pomoci?

Dostala se ke mně reedice knihy Chaloupky od Štěpána Javůrka s příběhem, který se odehrává v již neexistující vesničce v Krušnohoří a mapuje některé životní události naší vlasti. Ačkoliv mi ze začátku vadilo množství postav a častá změna dějové linky, dá se na to poměrně zvyknout a začnete některým postavám nakonec i fandit.

Výraznou slabinu ale i přesto vidím právě v postavách. Zasloužily by si více prostoru a zároveň větší psychologické propracování na úkor některých vedlejších dějových linek. Velké plus ale shledávám chvílemi ve velmi zajímavém ději, který vyvolává emoce i pochybnosti o tom, co vlastně je v životě správné a co není.

Mrzí mě, že příběh nám nedává ale tolik prostoru udělat si vlastní názor, i kdy by to mohlo pak přinést nové pohledy na většinou známé československé situace. Líbí se mi, že kniha vypráví i o nabytý a pozbytý snu na americké půdě během 20. a 30. let 20. století. Nečekejte a nesnažte se osudy porovnávat se Sudety Karin Lednické, byli byste možná zklamáni / překvapeni, co stejného zde nalezneme. Pojďte se projít místy, kde tepal život a dnes zbývají pouze vzpomínky na fotografiích a v hlavách možných přeživších.

*
Nechtěla, aby je někdo spatřil. Noc pomine a ráno budou muset být zase jen cizími lidmi. Otočila se k němu, obejmula jej, ale když ji chtěl políbit, nenechalo ho. Nechtěla. Nešlo to. Byla to jen další beznaděj dnešní noci. Co to tady provádíme, pomyslela si, poladila jej po tváři a vydala se pomalu dolů z kopce. Florián se otočil, aby se vrátil do Františkovy chalupy. Ona šla domů plná pocitů a litovala, že se nenechala políbit od toho srdečného, upřímného muže, nejlepšího, jakého znala. On klesal svou cestou, mysle na ni. Sklíčený, zoufalý z toho všeho.
*

Komentáře (0)

Přidat komentář