Vzpomeň si na vlaštovky

recenze

Za časů odvahy (2022) 5 z 5 / Lena91
Za časů odvahy

Pokud jste stejně jako já uchváceni zapomenutými či nevyjasněnými příběhy z období druhé světové války, tak by vám jméno anglické autorky Suzanne Kelman nemělo uniknout. Její nová kniha Za časů odvahy je opět úžasným vhledem do kousku historie stejně jako její prvotina Výhled přes střechy.
Tentokrát nás ale autorka nenechá sedět na jednom místě a v jednom čase, ale servíruje nám příběh inspirovaný špionážními londýnskými aktivitami za 2SV ve dvou rovinách. V té první bere své čtenáře s sebou do současného Londýna, kde žije Sophie Hamiltonová, žena, jež zdrcená žalem ze ztráty dcery a matky, pracuje ve válečném muzeu. Při výstavě ji upoutá jedna fotografie, na níž jakoby viděla svoji matku, což však není dle data možné. Ale rodinná brož na ženině oděvu Sophie nenechá klidnou a má nutkání zjistit více. Tato skutečnost nás ladně a nenásilně posouvá zpět v čase do roku 1943, v nichž mladá žena jménem Vivienne Hamiltonová jakožto tajná agentka SOE působí ve Francii jako radistka. Brzy se však vrací do rodného Cornwallu s pocitem viny a vyhazovem.
Sophie zjistí, že se jedná o její pratetu Vivienne, jež byla celou rodinou zavržena, neboť utekla s německým zajatcem Marcusem Vonsteinem do Francie. Sophie tetin příběh zaujme natolik, že je odhodlaná zjistit, co přesně se stalo a proč by teta přeběhla na „druhou stranu“. Kelmanová zde velmi poutavě popisuje, jak a kde Sophie hledá informace, jak pomalu skládá střípky skládanky. Mezitím nám autorka pomalu poodhaluje skutečný příběh mladičké Vivi, jež se do Marcuse bláznivě zamilovala, a když zjistila, že mají společného více než by se na první pohled zdálo, nebylo nic, co by ji přimělo neudělat pro vítězství správné strany vše i za cenu nejen své pověsti, ale i života.
Autorka tak vtiskla Viviinu statečnost a Marcusovu oddanost svému přesvědčení do postav ze současnosti. Sophie, která díky tomu, co ví o své tetě a její neuvěřitelné oběti, se dokáže lépe poprat s vlastním životem a vyrovnat se s traumatem. Stejně tak i Alex, jehož Sophie objeví a jako prasynovce Marcuse osloví ohledně tetiny minulosti. Společně se tak pokouší utřídit všechny získané informace a složit tak příběh obou hrdinů do jednoho společného. Při cestách po Francii i Německu zjišťují, jak silné city jejich příbuzní k sobě chovali a jak byli ochotni pro svou lásku a lásku k národu obětovat úplně vše.
Za časů odvahy je pro mě neuvěřitelně silným zážitkem, působivou procházkou po válečné Francii v roce 1944 a kouzelnou ukázkou lásky dvou lidí a jejich oddanosti pro správnou věc. Kelmanová umí dokonale vtáhnout do děje, ať už současného či minulého, a my se tak jako čtenáři mohli na chvíli stát tajnými špiony, zamilovanou mladou ošetřovatelkou, důmyslným německým důstojníkem, jenž přímo v centru dění sabotoval informace o spojencích a oddaným párem, jehož odvaha a hrdinství by neměla být nikdy zapomenuta. Je úžasné sledovat, jak se dá vypátrat dílek po dílku celá skládačka příběhu, jež ač byl barevný, byl vidět jen černobíle.


Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk a za to, že vydá takový literární skvost.

Komentáře (0)