Vyvrhel nebo polobůh?

recenze

Zloděj blesku (ilustrované vydání) (2019) 5 z 5 / Kikina182
Zloděj blesku (ilustrované vydání)

Percy Jackson si myslel, že je normální kluk, kterého vychovává máma, jenž žije s mužem, který je hluboce pod její úroveň. Jediná trochu zvláštní věc na něm je, že má dyslexii. Jenže nic z toho není pravda.

Percy Jackson není obyčejný, je totiž polobůh. Syn boha Poseidona. Až do teď byl dobře ukrytý, ale jeho strýci Diovi někdo sebral blesk a on si myslí, že to byl právě Percy. Jenže si to nemyslí jen on, ale i ostatní bohové. Především pak Hádes, který se chce blesku zmocnit. A tak začíná lov na Percyho, kvůli kterému zjistí, kdo vlastně je.

Sice každému nebezpečí za pomoci svého ochránce Groovera unikne a bezpečně se dostane do tábora polokrevných, ale to že je v bezpečí on, neznamená, že jsou v bezpečí i ostatní. A tak se po boku Satyra Groovera a Annabeth, dcery Athény, vydává na výpravu, aby ochránil své milované, očistil své jméno a možná, jen možná, navrátil Diovy jeho blesk.

Ilustrované vydání prvního dílu Percyho Jacksona je doopravdy nádherné. Navíc se jedná o opravdu velkou knihu, takže veškeré ilustrace ještě více vyniknou.

Už sama obálka je nádherná. Možná trochu temnější, než jsem u knihy určené především pro děti kolem deseti let čekala, ale rozhodně mi to nevadí. Přední strana přebalu ukazuje nejrůznější bytosti, které ohrožují Percyho a zadní, moje oblíbená, ukazuje trojhlavého psa Kereba. A spolu je to zkrátka dokonalá obálka.

Na jednu stranu mě trochu mrzí, že je tahle ilustrace jen na přebalu, ale popravdě se mi moc líbí i jednoduchost obálky. Modré pozadí se symbolem trojzubce perfektně příběh vystihuje, takže ať čtenář přebal sundá nebo ho na knize nechá, uvidí dvě různé varianty nádherných obálek.

Stejně úchvatná je kniha i uvnitř. Ilustrací je tam opravdu požehnaně. Některé jsou jen ozdobné, ale většina z nich skutečně vyobrazuje scény, které se aktuálně dějí v příběhu. Navíc se jedná o ilustrace různých velikostí. Některé jsou malinké, jiné na půl stránky a další zaberou stránku celou. Ale ať už jsou velké jakkoli, tak jsou všechny nádherné a skvěle doplňují knihu.

Stejně jako třeba u ilustrovaného vydání Harryho Pottera je i tady rozdělen text do dvou sloupců. Na čtení je to sice menší nezvyk, ale esteticky to v kombinaci se všemi ilustracemi vypadá opravdu skvěle a tak nějak to propojuje ducha knihy.

Styl psaní Ricka Riordana je docela zajímavý. On totiž píše opravdu čtivě, ale zároveň má v knihách hodně popisných pasáží, takže než se do knihy člověk začte, chvilinku to trvá. A občas i během čtením může stát, obzvlášť u opakovaného, že některé části člověka zkrátka znudí. Ale jedná se opravdu o minimum, protože tak 95 % knihy se čte opravdu skvěle.

Vždycky jsem milovala řeckou mytologii a přesně o tomhle příběh v podstatě je. Je to taková řecká mytologie v moderním pojetí. Některé věci jsou „převzaty“ z původních mýtů, ale Rick Riordan jim dodává novou a originální zápletku, která dělá z Percyho Jacksona úžasnou knihu vhodnou jak pro děti, tak dospělé.

Příběh je opravdu krásný a je podaný především tak, aby se líbil dětem kolem deseti let. Zároveň ale není nijak dětinský a tak si ho může přečíst a především užít každý člověk jakéhokoli věku. Tohle je zkrátka jeden z těch příběhů, který bude úžasný v každém věku.

Postavy jsou skvělé. Některé opět pocházejí z mytologie, takže se u nich Riordan držel vlastností, které jsou pro něj typické, ale zároveň jim přidal něco ze sebe, něco díky čemu do příběhu perfektně zapadly.

Svoje postavy vytvořil úplně od začátku, ale opět se inspiroval řeckou mytologií, takže jsou tam vidět jasné odkazy v jejich povaze právě na ty mytologické. Ale i když to takhle je, tak se nedá říct, že by byly postavy jako ony, protože nejsou. Jsou jedinečné.

Jak už jsem řekla, Percy Jackson a zloděj blesku je skvělá kniha pro děti, náctileté, dospělé i babičky a dědečky. Tahle kniha podle mě zaujme každého, kdo má rád dobrodružství a řeckou mytologii a když se k tomu přidá ještě hromada nádherných ilustrací, tak bude skoro nemožné pustit ji z rukou. Za sebe tedy rozhodně doporučuji. Percy Jackson je legenda, o které by měl každý čtenář vědět.

Za poskytnutí knihy k recenze děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.

Komentáře (0)

Přidat komentář