Všechny cesty vedou domů

recenze

Co neodvál ani čas (2018) 5 z 5 / knihamouder
Co neodvál ani čas

Kniha Co neodvál ani čas obsahuje romány Hany Marie Körnerové Stanice odložených lásek a Dokud se budeš smát, které vyšly v prvním vydání v nakladatelství MOBA v roce 2011/2012.

Stanice odložených lásek
Vesnice Stamice pořádá sraz rodáků. Kamila s Laděnou se tak po letech vrací do rodné dědiny a vzpomínají na své mládí.

Kamila odhaluje své studium na zdravotní škole. Čeká jí praxe v nemocnici, učitelka praktického výcviku Moučková si na Kamilu zasedla a do toho se blíží maturita. Kamile zůstává čas i na objevení první velké lásky. Je však doktor Janecký tím pravým?

Laděna se potýká s rolí svobodné matky. Po hanbě, které se dočkala u oltáře bez ženicha, ji nezbývá nic jiného, než si vystačit sama. Shání si práci a byt. Touha po mužském protějšku ji přesto neopouští. Dočká se vysněného partnera?

Dokud se budeš smát
Vesnice Stamice byla zničena povodněmi. Kamarádky Kamila s Ilonou přijíždějí do vesnice, aby pomohly svým příbuzným při likvidaci škod. Kamarádky se patnáct let neviděly a mají si co říct. Jedna bojovala se zákeřnou nemocí, druhá měla smůlu na špatné muže.

Marie Körnerová pracovala ve zdravotnictví patnáct let a její získané zkušenosti se promítly v obou románech. Autorka v prvním románu skvěle zachycuje životní úroveň a události sedmdesátých a osmdesátých let dvacátého století. Také dokonale popisuje vesnický život a rodinné vztahy v obou dívčích rodinách.

Mladé žáby plné naivních cílů bojují s nástrahami všedního života. My máme možnost sledovat jejich přeměnu z nezkušených dívek v sebevědomé ženy. Prožijete si s nimi šťastné chvíle, lásku a radost, ale také bolest, strach a nejistotu.

Nad trapasy a objevováním dospělosti se pousmějete, druhý román vám odhalí spíše smutné životní úseky. Hrdinky se v knize snaží postavit problémům čelem, na lítost není čas. A když už ubývají síly, vždy je zde rodina, co vás podrží.

Oba romány jsou velice čtivé. Autorka popsala příběhy žen velmi reálně.
Hrdinky románů si zamilujete a budete s nimi prožívat dobré, ale i zlé časy.

Komentáře (0)

Přidat komentář