Všechno se mění

recenze

Jizva (2020) 5 z 5 / Kikina182
Jizva

Leora už zjistila, že nic není tak, jak se zdálo. Potetovaní nejsou vždy přátelé a prázdní nejsou vždy nepřátelé. Ale ani jedna skupina ji nenaslouchá a není schopna pochopit, že nemusí žít ve vzájemné rivalitě. I tak se ale Leora nevzdává. Sice jí to přináší mnoho obtíží a obvinění, která si nezaslouží, ale odmítá vidět jen to, co všichni ostatní chtějí, aby viděla. Hodlá bojovat za svou věc a pokusit se tak zachránit co nejvíc nevinných životů.

Příběh je opět vyprávěn z pohledu hlavní hrdinky Leory. Díky tomu kniha odhaluje její myšlenkové pochody a pocity. Příběh tak působí mnohem reálněji a je snadné se do něj začíst, protože to díky tomu vypadá, jako kdyby příběh prožíval přímo čtenář sám za sebe a ne jen zprostředkovaně skrz knihu.

Ani tento díl není ochuzen o různé příběhy, které skvělé doplňují knihu a posouvají příběh vpřed. Ale není jich tu tolik, jako v předchozích dílech, protože většina už byla řečena a směrování děje se trochu pozměnilo. Zároveň už v nich není vidět tolik inspirace v mytologii a pohádkách, protože všechny působí jako podklad k vyvrcholení příběhu.

Už předchozí dva díly se mi moc líbily, ale tento příběh byl jednoznačně nejlepší. První dva díly byly takové spíše vyprávěcí. Sice se tam dělo hodně věcí, ale všechny zkrátka vyplynuly ze situace, nedělo se to přičiněním hlavní hrdinky. Ale tentokrát se Leora chopila svého života a vznikl tak skvělý příběh plný úžasných zvratů a akčních scén.

Jediné, co mi v příběhu nesedí, je konec. Samotné zakončení se mi moc líbilo, ale rozpracování už moc ne. Alice Broadway příběh ukončila až příliš rychle. Nedala konci takový prostor, aby finále řádně zapůsobilo a ukončilo celou sérii tak, jak si zasloužila. Což je opravdu škoda, protože vymyšlený je skutečně skvěle, jen není rozvinut tak detailně, jako zbytek série.

Neskutečně se mi líbí, co autorka provedla s postavami. Všichni od první knihy prošli dlouhou cestu a autorka to skvěle ukázala na jejich postavách. Ani to nemusela vyloženě popisovat, protože všechny ty změny skvěle vyplynuly z děje. Tedy s výjimkou dvou postav, které se v knize moc nevyskytovaly a vzhledem k tomu zrychlenému konci pak ani autorka neměla možnost tu změnu ukázat.

Čekala jsem epický závěr trilogie a z velké části se mi ho i dostalo. Jizva je vážně skvělá kniha a nebýt toho nedotaženého konce, jednalo by se skutečně o nejlepší knihu z celé série. Takhle je kvalitou na úrovni předchozích dílů, možná i trochu pod ní.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář