Vražedná alchymie na Rudolfově dvoře...

recenze

Tajemná alchymistka (2019) 4 z 5 / akinomV
Tajemná alchymistka

Jan Bauer - Tajemná alchymistka (Mordy v časech císaře Rudolfa II.)

Písař zemského soudu s pověřením pro zvláštní úkoly Lukáš Trobl z Květnice vyšetřuje vraždu svého přítele, alchymisty Valentina Weigela. Někdo ho zabil zřejmě proto, aby se mohl zmocnit tajného receptu. Z případu je narychlo odvolán. Má totiž zjistit, kdo ve skutečnosti je a co sleduje tajemná alchymistka Barbara, do níž se zamiloval sám císař Rudolf II. Údajně se jedná o neteř doktora Johna Dee, který byl kdysi na císařův příkaz vyhnán z Prahy....

Takto nás uvádí do děje anotace výše zmíněné knihy Jana Bauera. Kniha mě nalákala jednak tím, že se jedná o historickou detektivku, a také tím, že je zasazena do období císaře Rudolfa II.
Nejedná se o první příběh Lukáše Trobla z Květnice, ale vůbec to nevadí. V prologu knihy se krátce seznamujeme s jeho osobou a tak není potřeba řešit, zda čteme tuto sérii v pořadí, jak byla napsána. V knize se sice pár informací z předchozích dílů dozvíme, ale jen okrajově, takže nic nebrání tomu, abychom si pak přečetli i ty dřívější.

V tomto příběhu se tedy setkáváme s Lukášem, jehož pověření pro zvláštní úkoly opravňuje řešit vraždy a podobné záležitosti. Poznáváme ho v období, kdy je zasnouben se svou vlastní sestřenicí Kordulou. Ta je dcerou jeho strýce a zároveň zaměstnavatele, dvorního rady Maxmiliána Trobla z Květnice. To mu však nebrání chodit i za půvabnou šenkýřkou Terezou z krčmy U Krále brabantského.

Lukáš se tedy zprvu zabývá případem vraždy svého přítele, alchymisty Weingela. Jeho dům je celý převrácený vzhůru nohama, alchymistické náčiní rozbité a tak neví, zda se jednalo jen o zpackanou loupež nebo o promyšlený čin maskovaný nepovedenou loupeží. Zároveň máme možnost nahlédnout na dvůr císaře Rudolfa II, kde se objevuje tajemná panna, která císaře okouzlí svou krásou, mládím i alchymií, jménem Barbara Dee. Jedná se o neteř doktora Dee, učence, který byl před lety z Prahy vyhnán. Jde o náhodu nebo se něco chystá? Takovou otázku si pokládá i nejvyšší komorník Jeroným Makovský z Makové, který císaři slouží již dlouhé roky. Ten tuší, jaké problémy by mohly nastat i v souvislosti s císařovou oficiální milenkou Kateřinou Stradovou. Spojí se tedy s dvorním radou Maxmiliánem a posílají tak Lukáše, aby se na celou záležitost pořádně podíval. Lukáš tedy pátrá, vyzvídá a sleduje jak osoby, tak celkové dění.

Více bych neprozrazovala, jelikož kniha je poměrně krátká, má jen 238 stránek. Mně osobně zpočátku činily problémy rozsáhlá jména většiny osob, ale jakmile jsem se začetla, bylo to lepší. Císařská Praha je pěkně popsána a coby rodilá “pražačka” jsem si některá místa představovala tak, jak je znám nyní. Nejsem historička a ani nemám toto období načtené, takže nedokážu posoudit hodnověrnost reálií, ale jako historická fikce to bylo moc fajn. S čím jsem ale měla problém, byla vulgárnější slova, která mi do té doby nezapadala. Věřím, že se v této době úplně slušně nemluvilo, ale řekla bych, že se určitě nepoužívala slova, která slýcháme běžně v dnešním životě. Proto mi to celkově do příběhu nezapadalo. Ale mohu se mýlit a je to jen můj osobní pocit.

Knihu i tak mohu doporučit, protože je to čtivý příběh, který má za úkol především pobavit. Navíc se jedná o české reálie, což v dnešní době poutavých zahraničních thrillerů a detektivek je příjemná změna.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář