Vražda v mlze

recenze

Prvotřídní vražda (2022) 5 z 5 / akinomV
Prvotřídní vražda

Autorku znám již ze série s detektivy Jess Campbellovou a Ianem Carterem, a tak jsem neváhala, když se mi do rukou dostal třetí díl ze série s podtitulem Viktoriánská detektivka s Lizzie Martinovou.

Příběh a vlastně i celá série je zasazena do druhé poloviny 19.století. V tomto konkrétním třetím díle je výše zmíněná Lizzie již vdanou paní a jejím mužem je inspektor Ben Ross. Ten se musí potýkat hned se dvěma případy najednou. Za obrovské mlhy, která trápí obyvatele Londýna, je zavražděna mladá manželka velmi zámožného obchodníka s uměním. Je záhadou, jak se do parku dostala a kdo by měl zájem ji zabít. Zároveň se poblíž Temže, v takových mlžných dnech a podvečerech, zjevuje záhadný „Říční přízrak“, který v převleku a masce děsí místní prostitutky.

Kniha je rozdělena na části, které vypráví buď Lizzie nebo Ben. Benova část se věnuje hlavně vyšetřování případu mrtvé Allegry. Hledá svědky, navštěvuje blízké a pátrá po všech stopách, které by ho zavedly k pachateli. Lizzie se zase věnuje své služebné, která se začala výrazně zapojovat ve spolku „Abstinentů“, což je skupina, která si dala za cíl vyhladit alkohol a jeho zhoubné účinky mezi chudými obyvateli města. Skupině káže velmi charismatický kazatel Joshua Fawcett, který se ale Lizzie hned od prvního pohledu nezdá úplně důvěryhodným.

Oba manželé postupně zjišťují, že Allegra a spolek Abstinentů mají něco společného a tím se jejich vyprávění začíná proplétat dohromady. A aby toho nebylo málo, v novinách se spekuluje o tajemném Říčním přízraku, který by mohl mít na svědomí i tuto prominentní vraždu. Ben se tedy pouští i po této stopě a setkává se s nečekanými spojenci.

Jak už jsem psala, autorku znám a tak jsem se těšila na další její příběh. Líbila se mi změna prostředí i doby, kterou popisovala. Příběh byl čtivý a hlavní postavy mě opravdu bavily. I když jsem nečetla předchozí dva díly, vůbec to nemělo na čtení vliv. Vše podstatné bylo vysvětleno a zápletky předchozích dílů se nevyzradily, takže se těším, že si je ještě přečtu, abych dohnala zameškané.

Určitě knihu doporučuji. Je to spíš poklidná detektivka ze zajímavého prostředí. Ale rozhodně to není nuda.

Komentáře (0)

Přidat komentář