Vítejte zpět v Hunger Games

recenze

Balada o ptácích a hadech (2020) 4 z 5 / Adél_K.
Balada o ptácích a hadech

Příběh se odehrává 65 let před Katniss a vypráví nám ho Coriolanus Snow, budoucí prezident Panemu a hlavní záporák “budoucí” trilogie. Hladové hry nejsou zatím nic víc, než zastrašovací akce, kdy nahází 24 dětí na nějaký stadion spolu se zbraněmi a nechají je zemřít. Žádné tréninkové centrum, žádné krásné šatičky od návrhářů ani luxusní večeře před odchodem do arény. Toto jsou ale desáté hry a do hry vstupuje alespoň prvek trenérů a mladý Snow je jedním z nich. Čáru přes rozpočet mu ale udělá splátce, kterého dostane na starost - Lucy Gray z dvanáctky.



Kniha je rozdělena na tři příběhové celky. První dva si u většiny lidí sklízí úspěch, zatímco třetí hodně lidí kritizuje. A já to mám, jako vždy naopak. První část, ta rozjížděcí, která nás dostala do děje mě tolik nebavila. Knihu jsem si začala doopravdy užívat až v druhé polovině. Třetí část jsem přečetla na jeden zátah. Nebudu Vám říkat, o čem byla, každopádně v této části najdete nejvíce odkazů na původní trilogii.


Postavy jsou zde moc dobře napsané, hlavně mladý Snow, ve kterém se v průběhu knihy začínají objevovat různé pokřivené názory a radikálnost, ruku v ruce se zahořklostí. Jeho charakter se rozhodně za tu jednu jedinou knihu posunul o hodně, což je v podobném žánru vzácnost. Tigris mi přišla jako úžasná žena a to, jaký vztah má s C.S. se mi neskutečně líbilo. Chápete, že v Síle vzdoru jí je 86 let? A třetí postava, o které bych se chtěla zmínit, je Lucy Gray Bairdová. Zpěvačka s nejasnými kořeny, která si okamžitě získá srdce všech, kdo ji pozorují. V prvních dvou částech jsem ji měla docela ráda, v té třetí už jsem začínala mít smíšené pocity. Nějak jsem tu postavu nepochopila a to, jak proplouvala životem ve dvanáctce jsem brala jako něco, co mi nesedělo k předchozímu příběhu, vyprávěným Katniss.


Na závěr bych knihu označila jako nutnosti pro fanoušky příběhu Katniss, a to zejména pro ty, kteří chtějí celý svět pochopit do detailů. Tato kniha totiž je nahlédnutí za oponu her a jejich samotného vzniku. Vypravěč vedl knihu dostatečným tempem a až na některé, podle mě zbytečně podrobné, popisy a prvních 150 stran byl příběh svižný.

Komentáře (0)

Přidat komentář