Vespertina mile překvapila

recenze

Temná kněžka (2022) 5 z 5 / Red-haired
Temná kněžka

Fantasy příběh z prostředí kláštera, plný duchů a s jeptiškou v hlavní roli… to na první pohled nevypadá moc akčně a lákavě, ale opak je pravdou. Mě osobně na knihu nalákaly zvěsti o sarkastickém přízraku a vtipných dialozích, a tak jsem se rozhodla, že tu na první pohled šedivou fantasárnu přece jen zkusím.

Já jsem z knížky naprosto nadšená. Je to opravdu atmosférická fantasy se zajímavě vytvořeným světem, systémem duchů, kteří se liší dle toho, jakou smrtí člověk zahynul, a prastaré magie i magických bytostí. Tu atmosféru jsem si náramně užívala.

Ještě lepší je ale fakt že autorka vytvořila komplikované a zábavné postavy, se kterými se čtenář dokáže ztotožnit. Hlavní hrdinka Artemisie, ve svém klášteře naprostý outsider s traumatem z posednutí v minulosti, oplývá skvělým smyslem pro humor a mně byla od začátku sympatická a mile překvapila. Přízrak také rozhodně nezklamal a já jsem po dlouhé době měla potřebu v knize lepíkovat veškeré citáty a hlášky, abych se k nim mohla v budoucnu vracet. Velkým překvapením je například i Margareta a dost mě zajímá, jak se to v budoucnu vyvine s Leanderem. Dlouho jsem nebyla tak angažovaná i do osudů vedlejších postav, což vypovídá o tom, jak skvěle je autorka vykreslila.

Původně jsem chtěla knize strhnout půl hvězdy za část, kdy byla hlavní hrdinka na útěku a moc se toho nedělo, ale z celého příběhu jsem nakonec tak nadšená, že to nedokážu a hodnotím 5*/5* a těším se na další díl.

Pokud máte ve fantasy knihách rádi akci, zajímavé postavy, sarkasmus a originální magické prvky, pak je pro vás Vespertina jako stvořená a já moc děkuji @albatrosmedia za příležitost si knihu přečíst v rámci #spoluprace .

Komentáře (0)

Přidat komentář