Veršující pastor Vítek Kolinger

recenze

Dopoledne s mátovým čajem (2023) 5 z 5 / JoeSurikata
Dopoledne s mátovým čajem

Druhá knižně publikovaná básnická sbírka Víta Dana Kolingera nese titul DOPOLEDNE S MÁTOVÝM ČAJEM. Z tohoto názvu dýchá odpočinková, možná trochu meditativní nálada s špetkou nostalgie. Ano, i takovou linku lze v knížce objevit, ale v první řadě je to poctivě hutná poetická strava nabitá hlubokými tématy. Autor je zpravidla podává svým typickým civilním stylem hraničícím se strohou syrovostí, který dodává básním jedinečnou působivost.
Kolinger je vlastně veršující pastor, a tak není divu, že se jeho poezií vine nepřehlédnutelná spirituální nota. Objevíme zde veršované příběhy skutečných lidí, skutečné události podané s verbální úsporností, bez příkras, srozumitelně, s dotekem až na dřeň. Jasně zaznívá také autorův humanismus s politickým podtextem. Kolinger se jednoznačně staví na stranu lidskosti, na stranu člověka proti nelidské mašinérii, a neváhá to do své poezie propsat přímo, bez jakýchkoli kudrlinek.
Silnou hodnotou knihy jsou rovněž ilustrace Kateřiny Vostré, která se v nich dokázala naladit na autorovu básnickou strunu. Výrazně to cítíme již z obálky.
Suma sumárum: Kolingerovo DOPOLEDNE S MÁTOVÝM ČAJEM je určeno milovníkům pravdivé, upřímné, hluboké poezie bez falešného sentimentu a jiných forem básnického balastu. Když je člověk upřímný ve svých názorech, postojích a jednání, je upřímná i jeho literární tvorba.

Dopoledne s mátovým čajem
Vít Dan Kolinger
ilustrace a obálka: Kateřina Vostrá
korektura: Dagmar Kolingerová
ISBN 978-80-88318-34-7
vyšlo v nakladatelské projektu TOFANA, květen 2023

Dopoledne s mátovým čajem Dopoledne s mátovým čajem Vít Dan Kolinger

Vít Dan Kolinger nám dává prostřednictvím svých veršů nahlédnout do své duše, do svého přirozeného prostoru. Všechno v jeho poesii hraje, nejde o básnické rekvizity - země, vzduch, vůně, ticho, voda, déšť, mlha či led... Všechno m... více

Komentáře (0)