Věrnost až do konce!

recenze

Plamen v temnotě (2017) 4 z 5 / k123cz
Plamen v temnotě

Ty jsi plamen v temnotě. Pokud máš odvahu hořet.

Po čtvrté zkoušce, při níž došlo k útoku na vojenskou akademii Šerosráz, se Učenka Laila a maska Elias Veturius společně vydávají zachránit Lainina bratra Darina, který jako jediný zná tajemství výroby serrské oceli, a je tak poslední nadějí pro utlačovaný učenecký národ. V cestě jim ale stojí mnoho nepřátel- sadistická velitelka Keris Veturia, podlý císař Markus a- což je nejhorší- také Eliasova přítelkyně Helena, jejímž úkolem je oba dva zrádce zabít.
Anotace slibuje více akce a temnější atmosféru, ale to není všechno. Na obálce knihy jsem se dočetl, že Plamen v temnotě předčil i svého celosvětově úspěšného předchůdce, ovšem je tomu opravdu tak? A nepodlehla i Sabaa Tahir věčnému prokletí druhých dílů?
První část knihy vypráví o úniku Laily a Eliase z města Serry. Bohužel, právě tato pasáž mě z celé knihy bavila nejméně, protože se celá táhne ve stylu utíkání z jednoho místa na druhé, mezitím nějaká ta romantika a pak opět utíkání a utíkání...Po nějaké době se ale příběh rozdělil na více dějových linek a knížka mě naprosto pohltila. Nechybí ani nenadálá úmrtí, šokující odhalení a nečekané zvraty, které oživují jinak relativně jednoduchý, ale přesto čtivý příběh.
Mnoho postav si prošlo zajímavým charakterovým vývojem, ovšem nejvíce mě oslovila Helena, která se z vedlejší postavy vypracovala na plnohodnotný hlavní charakter. Byly to právě její kapitoly, které mě z celé knihy zaujaly nejvíce, ačkoliv byly mnohdy depresivní a psychicky vyčerpávající. Naopak mě příliš nebavily části s Lailou, která zde byla takovou typickou Mary Sue. Navíc mě zde iritoval otravný milostný trojúhelník, který mi vadil už v předchozím dílu, ale jak jsem se na konci knihy dozvěděl, tak měl alespoň nějaké opodstatnění.
Plamen v temnotě je bezpochyby jedním z nejlepších YA fantasy románů posledních let, ale přesto mi připadá o trochu slabší než Jiskra v popelu. A ačkoliv byl začátek poněkud trpký, tak i přesto už netrpělivě očekávám další díl této skvělé série.

Hodnocení: 7/10

Komentáře (0)

Přidat komentář