Velký boj

recenze

A oceán byl naší oblohou (2019) 3 z 5 / Kikina182
A oceán byl naší oblohou

Batšeba je třetí učednicí kapitánky Alexandry. Jedná se o jednu z mála velryb, která je lovcem. Spolu s ostatními na lodi loví lidi, stejně tak, jako oni lovili je. Ovšem všechno jde stranou, když narazí na minci s iniciály T. W. Kapitánce je jasné, že je to proroctví. Je třeba, aby se utkala s legendárním Tobym Wickem a stala se legendou.

Batšeba však o tom pochybuje. Podle ní je Toby Wick jen mýtus a stále víc nechápe, jak můžou být některé věci proroctvími. Ještě víc ji mate chování jejího zajatce. Tenhle člověk působí úplně jinak než lidi, které zabíjeli. Ale Batšeba moc dobře ví, co je její povinností. Musí následovat kapitánku, a to i za cenu životů, včetně toho svého.

O Patricku Nessovi jsem už slyšela, ale zatím jsem se nedostala k tomu, abych si nějakou jeho knihu přečetla. Ovšem kniha A oceán byl naší oblohou mě neskutečně zaujala. Jednak svými ilustracemi a pak tím, že se jedná o adaptaci na slavní román Bílá velryba.

Moc jsem netušila, co od knihy čekat, jelikož se jedná o krátký příběh pro děti inspirovaný celosvětově uznávaným dílem. Ale i tak jsem počítala s tím, že i kdyby v knize nebylo nic jiného, bude se pravděpodobně jednat o krásný, jednoduchý, a především oddechový příběh.

Celý příběh je v ich-formě a je napsán jako Batšebina zpověď, nebo spíše vzkaz, všem čtenářům. Jedná se opět o takový styl typický pro dětské knihy, kde není zrovna moc popisů, ale v tomhle případě by asi byly spíše na škodu.

Styl psaní mi však přijde trochu nudný. Některé věci se tam docela opakují a k tomu je psaní takové trochu suché. Nedá se říct, že by to bylo vyloženě špatně napsané, ale taková ta čtivost knize bohužel trochu chybí.

Svým způsobem mi už samotný námět přijde trochu ulítlý. Velryby, které loví lidi jsou pro mě zkrátka docela nepředstavitelné, ale svým způsobem mě právě tahle originálnost dost fascinuje, navíc k dětské knížce se to perfektně hodí.

Přesně jak jsem předpokládala je samotný příběh opravdu docela jednoduchý, ale rozhodně zajímavý. Především pak sdělení, která kniha říká přímo i mezi řádky. V téhle knize je totiž opravdu hodně zajímavých poznatků k zamyšlení a mouder, a to především pro dospělé.

Skoro bych řekla, že v případě téhle knihy ani není důležitý ten hlavní příběh, ale to, co naznačuje. Svým způsobem je to takový příručka, která říká, jak by se měl člověk chovat a že by měl všechno promyslet, aby se nestalo to nejhorší z nejhoršího. Zároveň však upozorňuje na to, že i když člověk udělá všechno správně, nemusí to dopadnout dobře. A to jsou jen dvě teze z mnoha zajímavých postřehů, které tato kniha nabízí.

Kniha ovšem nevypráví příběh pouze slovy, ale i obrázky. Rovina Cai celostránkovými ilustracemi rozhodně nešetří, a to je doopravdy dobře. Díky tomu totiž může kniha vyprávět ten samý příběh dvěma způsoby, které se vzájemné doplňují.

Navíc jsou to neskutečně nádherné ilustrace. Autorka se nesnažila nic přikrášlovat, naopak vytvořila opravdu temné ilustrace. A to nejen kvůli použití tmavých barev, ale především proto, jak surově působí. Je to opravdu zajímavé a nezvyklé, ale především je to originální a perfektně se to k této knize hodí.

Postavy, ať už velryby nebo lidi, nejsou zrovna dvakrát popsané. Svým způsobem je toho od sebe zrovna moc neodlišuje. Na jednu stranu to není zrovna ideální, ale u dětských knih se většinou nikdy do žádných obsáhlých popisů nepouští, takže je to vcelku pochopitelné. Navíc opravdu netuším, jak by se od sebe daly odlišit velryby, aniž by to působilo naprosto absurdně.

Kniha se mi opravdu líbila. Sice k ní mám pár výhrad, ale klady rozhodně převáží zápory. Především filozofická stránka knihy je neskutečně zajímavá a temné ilustrace tomu jen dodávají tu správnou atmosféru.

Pokud hledáte nějakou knihu, která na první pohled působí jednoduše, ale ve skutečnosti v sobě skrývá moudrost světa, tak A oceán byl naší oblohou je rozhodně tou pravou volbou pro všechny čtenáře každého věku. Myslím, že tohle je jedna z těch knih, u kterých nezáleží na tom, kolikrát si ji přečtete, protože v ní vždy najedete něco úplně nového.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář