Vaterland

recenze

Spis Vaterland (2019) / Ivuska.09
Spis Vaterland

Volker Kutscher je pro mě jedním z mála německých autorů, kteří mě v poslední době dostali do kolen. Dobře si pamatuji, jak příjemně překvapená jsem byla po dočtení prvního dílu série s Gereonem Rathem Mokrá ryba. Pak jsem se s obrovskou chutí postila do Tichého zabijáka a Goldsteina. A teď mám za sebou již čtvrtý díl s názvem Spis Vaterland, který nakladatelství MOBA vydalo teprve před pár dny! A jsem ráda, že už teď na začátku recenze mohu napsat, že i tentokrát autor opět překonal sám sebe. Jeho knihy pro mě mají jednoznačně vzestupnou tendenci a baví mě čím dál víc.

Nestává se mi to příliš často, ale mám dojem, že mi úplně došla slova. Příběh má neuvěřitelných šest set padesát stránek a já nemám jedinou věc, kterou bych autorovi mohla vytknout. Ani jednu. Snad jen to, že potřebuji další díl, na který si zase chvíli počkáme. Čtení téhle knihy bylo neuvěřitelnou jízdou a mám dojem, že takto objemnou knížku jsem snad ještě nikdy nezhtla tak rychle. Samozřejmě za to může to, jak moc je vyprávění čtivé a napínavé. A najednou mi vůbec nevadí, že se děj odehrává v meziválečném období a je plný složitějších politických zápletek. Rovněž mi nevadí, že autorův styl je popisný: připravte se na větší množství popisných pasáží (to mají ostatně společné všechny díly série). Všechno je však napsané s určitou lehkostí a elegancí, což moc autorů zaměřených na historická vyprávění neumí. Pokud knížku začnete číst ráno, večer ji bude chtít mít přečtenou - déle prostě na rozuzlení čekat nevydržíte. Takže pro mě naprosto ideální čtení na letní dovolenou, kdy si mohu vyšetřit na knihu více času.

Jelikož si mezi knihami s historickým podtextem velmi vybírám, jsem ráda, že jsem narazila právě na tuto sérii. Bez okolků a bez váhání ji doporučuji především náročnějším čtenářům, protože právě ti ji dokáží opravdu ocenit. Gereon Rath je postavou, kterou nemůžete nemilovat a je úplně jedno, jestli jste muž nebo žena. A i když i Volker Kutscher neunikl jednomu klišé (hlavní hrdina detektivního příběhu utápějící se v alkoholu), jsem si jistá, že tuhle maličkost mu všichni rádi promineme. Protože to, jak je vystižena tehdejší atmosféra, politické vztahy a jak jsou vystiženy charaktery vystupujících postav, je prostě naprosto dokonalé. Jsem moc zvědavá na další pokračování, protože tomuto autorovi ještě dech rozhodně nedochází!

Komentáře (0)

Přidat komentář