Válka je vážná věc. Je to místo života a smrti

recenze

Umění války (komiksová adaptace) (2019) 4 z 5 / knihamouder
Umění války (komiksová adaptace)

Irsko – řecký ilustrátor Pete Katz převedl dílo Umění války od mistra Suna Zi do komiksové podoby.

Sun Zi působil jako vojevůdce ve státě Wu na území dnešní Číny. Umění války obsahuje strategii a taktiku boje. Jde o jednu z nejstarších knih na toto téma.

V komiksové adaptaci učí mistr svého žáka Lioa. Děj se odehrává v Číně během vlády dynastie Chan. Chlapec se těší na trénink s mečem, avšak mistr mu nabídne teoretické učení.

"Vědění, kterému tě naučí mistr Sun, ti prospěje mnohem víc než nejostřejší meč, chlapče.“

Komiks je rozdělen do třinácti částí. Každá z nich se věnuje důležitým bodům, které by měli znát všichni správní vojevůdci.
Dočtete se, proč je důležité plánování, jak správně nasadit síly a rozmístit vojáky nebo kdy je dobré zahájit útok a mnoho dalších zajímavých informací.

Pete Katz vlastně nabízí ilustrovanou přílohu pro příznivce Suna Zi .

Mnoho lidí se raději válce vyhne, ale když už není jiné zbytí, rady od zkušených se vždy hodí. Mistrova doporučení poslouží dobře i v běžném životě. Válku nemusíme vést jen na bitevním poli...

Moudrost myšlenek vás dozajista osloví. Mezi řádky naleznete inspirativní sílu pro taktické jednání s druhými. Naučíte se předvídat, prosazovat se, důkladně hodnotit nastalé situace, správně vést a motivovat svůj "tým“.

"Schopný vojevůdce porazí svého nepřítele bez boje.“

Komiksová forma se mi líbila. Pro ty, co znají originální verzi, nabízí komiks obrazové doplnění, pro ty, co dílo neznají, může adaptace posloužit jako barvitý úvod k prastarému textu, který vyzrál nad časem a má určitý význam i v dnešní době.






Vydal Dobrovský s.r.o., edice Kontrast, lze zakoupit v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře (0)

Přidat komentář