V ohrožení

recenze

Hedina válka (2022) 4 z 5 / Maru.Maruska
Hedina válka

Máte rádi válečnou literaturu? A znáte autorku Jenny Lecoat? I ona totiž obohatila náš knižní trh románem s válečnou tematikou. Nese název Hedina válka a zaujme všechny příznivce historických románů s válečnou tematikou.

Autorka napsala příběh o mladé Židovce, která utekla z rakouské Vídně na ostrov Jersey. Děj se odehrává v komplikované době, na kterou neradi vzpomínáme – Židé byli tehdy pronásledováni nacisty. A podobný osud potkal i Hedu. Nicméně tato žena si hodlá zachránit svůj život za každou cenu! Přestože se dostane do těsné blízkosti nacistů, svůj původ úspěšně tají. Jak se jí povede při plnění povinností překladatelky v německém vojenském táboře? Aby veškerých problémů neměla málo, zakouká se do německého důstojníka... Má jejich láska vůbec nějakou šanci obstát v tak v komplikované fázi našich dějin?

Mnoho čtenářů jistě ocení, že kniha je napsána podle skutečného příběhu. Ve chvíli, kdy víte, že popsané okamžiky skutečně někdo prožil, celé čtení získává úplně jiný náboj. Alespoň já vše mnohem více společně s hlavními hrdiny prožívám a držím jim pěsti, aby vše, s čím se právě potýkají, dobře dopadlo. Jenže samozřejmě ne vždy se tak skutečně stane...

Hedina válka osloví všechny příznivce silných ženských postav, které v příbězích prokazují neskutečnou odvahu. Vyprávění je nabité emocemi, které pohltí i vás. A jakmile se do knihy začtete, budete chtít vědět, jak dopadne. Nechybí ani různé zvraty, během kterých budete bojovat s obrovskou nervozitou – podaří se hlavní hrdince všechny problémy vyřešit?

Máte-li válečnou literaturu rádi, nenechte si Hedinu válku ujít. Ačkoli příběh sám o sobě nepřináší až tak nic nového – přece jen podobná témata autoři zpracovávají v knihách poměrně často, čte se velmi dobře. Hlavní hrdinové si dokáží získat vaše sympatie a v náročných situacích, do kterých by se nikdo z nás nechtěl dostat, prokazují obrovskou odvahu.

Já jsem si román nakonec užila, mohu tedy konstatovat, že za přečtení určitě stojí. Snad se bude líbit i vám.

Komentáře (0)