Ustojí Leona a její přátelé nečekaný úspěch v misi Mazekeen?

recenze

Mazekeen (2025)
/ Suzanne
Obálka knihy Mazekeen

Leoně se splnil sen – dostala se ve virtuální realitě Inevitablu se svým cechem do globální mise Mazekeen a s penězi a dluhy už si nemusí dělat starosti. Jenže nečekaný úspěch je katapultoval mezi nejlepší hráče, kteří je schopnostmi, zkušenostmi a levely dalece přesahují, a přitáhl k nim pozornost médií i samotných vývojářů. Všechny významné cechy je nesnáší, vyhrožují jim, nebo se je naopak snaží přetáhnout, což na Leonu a její kamarády vyvíjí tlak a vyvolává v jejich partě neshody…

(Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji autorce a nakladatelství Fantom Print.)

Čím dále Leona se svým cechem postupuje, tím víc to v partě vře, emoce jsou vyhrocené, vztahy napjaté a roste mezi nimi nedůvěra a podezřívavost. Úplně tomu nepomáhají Leonina tajemství a ambice, pozornost médií nebo že se kolem ní ochomýtá legendární hráč Valance.

Leona ale zůstává svá. Opět se projevuje její bystrá mysl a kreativita, kdy řeší úkoly, kterými by se slavní hráči nezabývali, nebo hledá vlastní nápadité cesty. Pořád je soucitná a nebojí se spolupracovat nebo podat pomocnou ruku – a to i případě, kdy se jedná o nepřátele a protivníky. Na jednu stranu sílí její ambice a občas i pocit samolibosti, ale pod tím se skrývají pochyby, že není dost dobrá a mezi nejlepšími hráči nemá co dělat. Leona navíc na rozdíl od slavných hráčů neumí zacházet s médii, čímž si nedopatřením způsobí velké problémy.

LitRPG série Hex je dílem spisovatelky Zuzany Strachotové a herního vývojáře Tomáše Koška. Zuzka Strachotová je zkušená a vypsaná autorka, takže i Mazekeen se výborně čte, pohltí vás a nedokážete se od příběhu odtrhnout. V druhému dílu Hexu nechybí akce, dobrodružství, tajemství, ani politikaření a soupeření nebo rozepře a náznaky žárlivosti. Mazekeen proto není tak vtipná jako Bažina. Chuck nehláškuje a jeho interakce s Leonou jsou spíš napjaté a hádavé. Nicméně úplně nezklamal, protože jeho souboj v aréně byl bezkonkurečně nejzábavnější a nejoriginálnější.

Potencionální milostný trojúhelník se komplikuje, protože větší prostor dostává slavný hráč Valance, s nímž musí Leona spolupracovat. Romantika se ale odehrává pouze v náznacích, protože aktéři se chovají nedospěle, zbytečně se uráží a přehání. Chtělo by to zapracovat na komunikaci, ale právě na jejím nedostatku je znát, že i když Leona členy své party považuje za kamarády, tak jsou to pořád lidé, kteří se neznají, takže je těžké s nimi otevřeně mluvit, důvěřovat si a svěřovat se.

Do příběhu vnáší napětí i otázky, kdo se skrývá za avatary Mystogana, Chucka nebo Valance. Jaké jsou jejich příběhy a tajemství? A opravdu Leona Valanceovi křivdila, nebo to celou dobu jen hrál a šikovně s ní manipuloval?

První díl Bažina absolutně miluju a od Mazekeen jsem očekávala stejně zábavnou jízdu. Trošku jsem se ale přepočítala, protože v druhém díle se většina věcí zkomplikuje a pokazí, a to mi bohužel nesedlo do nálady. V prvním díle hrdinové budují partu a navazují virtuální přátelství (a to já ráda) a taky jednotlivé úkoly mi přišly zajímavější než souboje v aréně. V Mazekeen mi navíc trochu vadilo účelové přerušování v okamžicích, kdy mělo být něco odhaleno nebo vysvětleno. Konec je velmi emocionální a otevřený (a zbytečně vyhrocený, i když Zuzka v doslovu uvádí, že ho napsala podle skutečné události). A epilog naznačuje začátek úplně nového dobrodružství – nebo ne?

Po konci Mazekeen bude čekání na třetí díl s názvem Černý trůn opravdu nekonečné. Zuzka Strachotová navíc uvedla, že z původně plánované trilogie Hex se stane tetralogie. Oba díly by měly v ideálním případě vyjít v roce 2026. Jen nevím, jestli jásat, že dostaneme víc Leony a její party (aspoň teda doufám!) a úžasného virtuálního světa, nebo se děsit toho, že i po třetím dílu nebudu vědět, jak to dopadne a budu muset netrpělivě čekat na pokračování.

Obálka knihy Mazekeen Mazekeen Zuzana Strachotová

Leona si může oddechnout. Účast v nové misi jí zajistila živobytí, a tak se nějakou dobu může do hry přihlašovat bez stresu. Nebo ne? S jídlem roste chuť a Leona brzy zatouží nahradit jeden velký cíl jiným, ještě větším. Příliš vy... více

Komentáře (0)

Zavřít