Uspávanky

recenze

Uspávanky (2018) 5 z 5 / milunka21
Uspávanky

Uspávanky je sbírka básní pro děti.
Napsal ji Jan skácel, kterého můžete znát díky poezii, kterou napsal. Mnozí knihu už můžou znát, protože Moba ji vydala podruhé. První vydání vyšlo už roku 1983.

Jelikož jsem od autora ještě nic nečetla a chtěla jsem doma něco mít, hlavně abych to mohla číst dětem, zvolila jsem Jana Skácela, jehož jméno je nám všem známé.

Dětem jsem už stihla knihu číst několikrát a pokaždé je to baví.
Básně nás zavedou například za chlapečkem, který počítá ovečky. Nebo také za Popelkou, která našla v oříšku své šaty. Knihu si mohou číst jak chlapci, tak dívky.

Synovy se například nejvíce líbí báseň jménem S letadlem. V této básni pán potkává cestou z práce letadlo, tak ho napadne se zeptat, jestli ho sveze. Letadlo neodmítne, ale na konci cesty zase letadlo neletělo. A to proto, že létá celý den v práci a rádo si vyjde jen tak do ulic.

To bylo dávno, dávno, dávno
a tenkrát dávno svět se dělil
na lidi,¨kteří jen tak byli,
a potom ještě na anděly.

Co bylo dávno, bylo dávno,
nás zajímá dnes,
co je dnes,
a v místech, kde dnes kouří město,
stál kdysi hustý les.

Ten les tam ale dávno není,
dva stromy všeho všudy jen,
ostatní lidé přiložili
v kuchyni doma do kamen.

Celkově jsou to milé a také poučné básně, které děti baví, ale dospělý člověk nad nimi taky pookřeje. Kniha se mi četla lehce, což se mi u básní málokdy stává. Někdy se mi totiž motá jazyk, ale teď se to nestalo. Jsou v ní krátké básničky, ale také delší.

Uspávanky jsou hlavně doplněné o ilustrace, které jsou jednoduché a děti poznají, co na daném obrázku je. Což se nám také někdy stalo, že dlouho přemýšleli, co ilustrátor chtěl říci. Ale Zdenka Gelnarová to zvládla skvěle. Obrázky zaujmou jak děti, tak dospělé.
V knize jsou jak ilustrace černobílé, tak místy i barevné. Dokonce je tam jedna hodně úsměvná a děti se jí vždy hodně smějí. Ale neprozradím, co na ní je, to budete muset zjistit samy.

Úryvek výše je z básně jménem S bývalými anděli a modrým ptáčkem, která zaujala nejvíc mě. Každý si v knize najde to své a pro mě kniha takový malý skvost, který se musí hýčkat. Takže za sebe a své děti mohu tuto milou básnickou sbírku jedině doporučit.

Komentáře (0)

Přidat komentář