Upálené jsou plné zla a zločinů minulosti

recenze

Upálené (2021) 5 z 5 / LukBook
Upálené

Autorka knih Kříďák, Jáma a Ti druzí C. J. Tudor přichází s další mrazivým thrillerem, který vás rozhodně nenechá chladné. Upálené vás naopak rozžhaví do maximálních stupňů a strhnou svou promyšlenou zápletkou.

V malé vesničce Chapel Croft tragicky umírá farář, na jeho místo tudíž musí nastoupit někdo jiný. V téhle zapadlé vísce se už ovšem dlouho dějí strašné věci. Před pěti sty lety zde bylo upáleno osm mučedníků. Před třiceti lety záhadně zmizely dvě dívky. Nahradit zesnulého faráře přichází osoba, která se již v minulosti potýkala s temnotou a snaží se jí uniknout. Podaří se jí to na tomto bohem proklatém místě nebo se opět bude muset potýkat se zlem?

Britská autorka C. J. Tudor už v minulých dílech dokázala, že umí vytvořit takřka hororovou atmosféru, při níž vám bude běhat mráz po zádech. A není tomu jinak ani v tomto případě. Na začátku seznamuje čtenáře se samotnou vesnicí Chapel Croft, jejími obyvateli, ale především s ústřední dvojící hrdinů. Nová duchovní pomoc totiž přichází i se svojí dcerou, lehce pubertální dívkou Flo, která se občas dostane do problémů. Zejména mladší z této dvojice mi byla sympatická. Flo sice není dokonalá, ale stále v sobě má i určitou porci dětské nevinnosti. Postav je v knize poměrně hodně. Některé spíše dokreslují určité situace, jiné jsou pro děj zásadní.

Postupně se začínají hromadit záhady spojené s vesnicí a její historií. Někteří místní ukazují svou nepříliš přívětivou tvář a duchovní i dcera si musejí zvykat na zcela jiný život. Přicházejí i strašidelné momenty, zjevení, noční můry, a prostě řada děsivějších situací. Přestože se nejedná o čistokrevný horor, rozhodně v této knize najdete některé z jeho prvků.

Název i některé z událostí dávají tušit, že se všechno bude točit okolo upálených mučedníků. Celá zápletka je ovšem daleko propracovanější a složitější. Skrývá v sobě vlastně hned několik životních osudů přítomných figur, jejichž konce většinou nebudou zrovna veselé.

Zamotané nitky historie tohoto místa se postupně rozmotávají a pravda vylézá na povrh. Autorka se nebojí použít hodně velké zvraty, které vás hned několikrát překvapí a překlopí zápletku na zcela jinou stranu. V tomto příběhu může čtenáře kdokoliv ohromit a odhalit svou pravou tvář. Zla je tu opravdu hodně a v mnoha podobách. Každý z přítomných může mít na rukou krev.

Zejména v druhé půli budete kroutit hlavou nad tím, jak je tohle možné. Od začátku jsem byl přesvědčený o tom, kdo bude hlavní záporák, ale nakonec všechno skončilo úplně jinak. Možná, že některé věci vyčtete mezi řádky, ale většina z vás určitě nebude některá vyústění čekat.

Prostor dostane i trocha romantika, především mezi mladými. Holt láska může srdce teenagera napadnout kdekoliv a kdykoliv. Jak už tomu ovšem v této knize bývá, štěstí se může rychle změnit v něco daleko pochmurnějšího.

Významnou roli v tomto příběhu jednoznačně hraje víra. Vzhledem k množství zla, které se v něm vyskytuje, ovšem není zrovna spasením. Ani ústřední postava duchovního jedince není klasickým sluhou božím. Naopak mi přijde, že se autorka snaží vyjádřit svůj názor, že náboženství může být příčinou řady špatných činů.

Upálené úspěšně pokračují v autorčině nastaveném trendu a přinášejí velice poutavý, mrazivý thriller, který vás nenechá vydechnout. Zajímavé postavy, místa i nervy drásající momenty donutí fanoušky číst dál a dál. A po přečtení knihy ještě možná budete nad vším chvíli přemýšlet a spojovat si nitky tohoto úžasného vyprávění.

Komentáře (1)

Přidat komentář

Bacovskyp
18.02.2022

Po Kridakovi a Jamach jsem precetl behem 2 dnu Ti druzi coz celkem uslo. Behem vcerejska a dneska jsem precetl Upalene a musim rict, ze me kniha vubec nenadchla. Pomaly nudny nabeh, misty predvidatelne a prvoplanove postavy. Nezajimavy konec jako cela kniha. Zklamani. Mozna jsem rozmazleny Keplerem a severskymi kriminalnimi pribehy, ale za me slabe.