Únos

recenze

Pocit hanby (2022) 5 z 5 / a.k
Pocit hanby

Z městečka Panters Mill v Ohiu byste měli pocit, že jde o příjemné místo k životu, s poklidnou atmosférou a vřelými vztahy mezi místními obyvateli. Není to tu ničím výjimečné až na skutečnost, že tu žije početná amišská komunita. Po okrsku stojí mnoho jejich roztroušený usedlostí a své soukromí si bedlivě střeží před zraky okolí. Tu a tam ale i mezi nimi dojde k vážnému zločinu, který musí řešit policie. Místní policejní náčelnice Kate Burkholderová má velkou výhodu při řešení kontaktu s amiši. Bývala jednou z nich až do dospívání, kdy se rozhodla společenství nadobro opustit a věnovat se policejní práci.

Kate má před sebou nelehký úkol. U zchátralé, opuštěné usedlosti Schattenbaumových došlo k brutálnímu násilí. Babička sem šla s vnučkami sbírat ořechy, když ji přepadl násilník. Skončila rozsekaná na kousky a pachatel utekl i s její sedmiletou vnučkou Elsie. Tentokrát tedy bude muset Kate vypátrat vraha s bleskurychlým nasazením, aby zachránila unesenou dívenku z rukou psychopata. Chudák Elsie je trochu zvláštní. Trpí Cohenovým syndromem, je miloučká a nevinná, ale bohužel mentálně zaostalá. Nebude chápat, co se děje. Jen pomyšlení na bezbranné dítě pohání Kate k maximálnímu úsilí.

„Pocit hanby“ je v pořadí již 11. epizodou detektivní amišské série s Kate Burkolderovou a i nyní je příběh výborně napsaný. Vyšetřování se soustředí na výslechy zainteresovaných osob, ze kterých má Kate pocit, že ukrývají nějaké informace. Tajnosti nedokáže přesně pojmenovat, ale mohly by být zásadní k nalezení stopy. Odhodlání vyřešit jeden z nejodpornějších zločinů, kde jde o ohrožené dítě, je patrné z každé stránky. Kate se nechce vzdát naděje na úspěch.

Při pátrání se Kate může spolehnout na svůj sehraný tým. Setkáváme se znovu se členy policejní stanice T.J., Gurčákem, Glockem, Skidem i Monou, kteří se samozřejmostí plní i ty nejnáročnější úkoly. A nechybí ani Katein utajovaný životní partner John Tomasetti, který pracuje jako agent ohijského Úřadu pro kriminální vyšetřování. Osobní linka tohoto páru tvořila spojovací článek mezi epizodami. Tentokrát není místo pro nějaký nový posun v jejich společném životě a možná právě proto je možné číst tento díl i jako samostatný detektivní příběh.

Autorka s nápadem přináší v knihách vždy špetku něčeho nového a tentokrát je to právě téma únosu. Naléhavost hledání dítěte umocňují názvy kapitol odměřující ubíhající čas.

Detektivní zápletka není složitá a s trochou pozornosti vytušíte směr pátrání. Každá kniha série se čte s lehkostí a i tento případ má potenciál získat si vaše sympatie. Skvělá detektivka, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. Moc doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář