Ukažte dětem, jak vypadá Rok na stavbě

recenze

Rok na stavbě (2021) 4 z 5 / Suzanne
Rok na stavbě

Máte doma malého milovníka aut, bagrů, dopravních prostředků, nejrůznějšího nářadí a stavebních prací? Tak právě pro vás je tu kniha Rok na stavbě od Artura Novicki.

Kniha Rok na stavbě, jak už napovídá název, zobrazuje stavbu autogaráží od ledna až do prosince. Rok na stavbě tvoří dvanáct dvojstránkových, barevných ilustrací, na kterých se děti podívají, jak vzniká stavba od kopání a betonování základů až po veselou kolaudačku ve sváteční vánoční atmosféře. Nástroje a dopravní prostředky jsou prezentovaní jako hrdinové příběhu, takže jsou polidštění a mají oči, ústa, zuby, ruce a podobně. Lidští dělníci se na ilustracích neobjevují.

Kniha nemá až na první a poslední stranu žádný text, takže je vhodná pro malé (ne)čtenáře. Každý obrázek tvoří spoustu detailů, takže budou při opakovaném listování nacházet nové věci a kniha se jim jen tak neomrzí. Rok na stavbě je vyroben z pevného kartonu, takže by v nenechavých dětských ručičkách měl něco vydržet. Teoreticky :)

Usoudila jsem, že nemůžu recenzovat knihu, které se vlastně nedá číst, tak jsem si na pomoc vzala toho nejpovolanějšího, tedy tříletého synovce Alexe, pro kterého jsem Rok na stavbě pořizovala.

Alex je neposeda a zatím moc nechápal, že jednotlivé ilustrace na sebe navazují a ukazují proces stavby během jediného roku. Zatím si Rok na stavbě prohlížel a ptal se na názvy jednotlivých věcí. Měla jsem chuť využít genderových stereotypů a poslat ho za tatínkem, jenže ten byl na služební cestě v Africe, takže jsem si musela poradit sama. Naštěstí pro takové případy je tu úvodní dvojstrana, kde jsou všichni „hrdinové“, tedy stroje a nářadí, stručně představeni. Alex mi to ale nedaroval, protože chtěl vědět i spoustu jiných věcí, takže jsem dolovala vědomosti z hlavy a docela se u toho zapotila. Naštěstí u Alexe prošlo i polidštění aut, techniky a nářadí, přestože nesnáší v knihách cokoliv nereálného.

Kniha Rok na stavbě patří do edice knih Rok v lese, Rok v pohádce a Rok ve školce, kterou maminky a jejich děti, jak jsem náhodou zjistila na oslavě kamarádčiných narozenin, dobře znají a mají rády. A to kamarádky ještě neví, že kromě knihy Rok na stavbě vyšly také Rok na venkově a Rok na trhu. Aspoň vím, po čem jejich srdce a jejich ratolesti touží, což se před Vánoci hodí.

Rok na stavbě nám ten týden, který jsem se synovcem strávila, dobře posloužil. Několikrát jsme si knihu prohlédli, Alex se naučil pár nových slovíček, já taky a hlavně, na každé stránce je bagr, a kde je bagr, tak to má vždycky úspěch.

P. S. Dětské nenechavé a občas zapatlané ručičky, válení po podlaze, občasné použití knihy na zpacifikování figurky krokodýla nebo plyšáků (očividně si to „bum, bác“ zasloužily, i kdy netuším čím), devítiměsíční neteř, která si na knihy ráda lehá a slintá, a můj pes… a Rok na stavbě stále drží :)

Komentáře (0)

Přidat komentář