Ty nejhorší Vánoce se odehrají Letos v zimě

recenze

Letos v zimě (2021) 3 z 5 / Suzanne
Letos v zimě

Patnáctiletý Charlie Spring trpí poruchou příjmu potravy, takže se na Vánoce ani trochu netěší. K těmto svátkům totiž patří hory jídla, ale hlavně všeteční příbuzní se spoustou hloupých otázek. Zvládne Charlie přežít ty nejhorší Vánoce ve svém životě?

Jak by ale mohli jeho příbuzní pochopit, čím si prochází, když se mu nedostává podpory ani od těch nejbližších členů rodiny? Jediný, kdo ho chápe (kromě jeho přítele Nicka), je jeho o rok starší sestra Tori. Jenže ona sama je podivínka, která nesnáší lidi a trpí depresivními stavy. Jo, letos ty Vánoce budou stát za starou belu. Ještě že má Charlie milujícího a podporujícího přítele Nicka. Bude to ale stačit?

Letos v zimě není tradiční příběh o magickém kouzlu Vánoc, lásce, která vyřeší všechny problémy a zažene jakoukoliv depresi, nebo o síle rodiny. Alice Osemanová napsala trochu depresivnější variantu vánočního příběhu, ale zase ne moc. Objevují se tu šťouraví příbuzní se spoustou předsudků, omezenými názory a hloupými poznámkami (což podle mě každý zná z vlastní zkušenosti), porucha příjmu potravy a obecně duševní nemoci, ale samozřejmě nechybí ani láska nebo sourozenci, kvůli kterým stojí za to ty Vánoce přežít.

Letos v zimě je doplňková novela ke komiksům Srdcerváči i románu Solitaire. Má čtyři části, kdyta první je vyprávěná z pohledu Tori, druhá z pohledu Charlieho a třetí z pohledu jejich mladšího brášky, sedmiletého Olivera. Poslední část pak tvoří první kapitola z románu Solitaire, ve kterém je hlavní hrdinkou právě Tori.

Novela Letos v zimě má necelých 130 stran, takže se dá slupnout jako malina. Je ilustrovaná, pyšní se krásnou obálkou, propracovanou grafickou úpravou a v příběhu najdeme i pár komiksových okének, která se nesou ve stejném stylu jako Srdcerváči.

Já jsem ale bohužel byla zklamaná. Příběh je vlastně dost plytký. Na někoho to možná bude působit reálně, protože ve skutečném životě se většinou nedějí žádné zásadní zvraty jen proto, že jsou Vánoce, ale mně tam přeci jen chyběl příběh a nějaké završení. Navíc na mě působily rušivě definice duševních nemocí a rady, jak se v takovém případě chovat, které zněly, jak kdyby je autorka citovala z nějaké příručky. Největším kamenem úrazu je ale to, že čtvrtinu knížky, která má necelých sto třicet stran a písmo jak ze slabikáře, tvoří první kapitola z autorčina dávno vydaného románu Solitaire. Pardón, ale tohle fakt ne.

Musím ocenit, že se Alice Osemanová snaží edukovat mladé čtenáře o duševních nemocech. Nicméně novela Letos v zimě by podle mého mnohem lépe působila jako komiks, který by se dal přidat třeba k poslednímu dílu Srcerváčů. Letos v zimě je na pohled hezká a vlastně i docela milá jednohubka, ale jako samostatná kniha podle mě zbytečná. A to mě vážně mrzí, protože komiksové Srdcerváče naprosto miluju.

Hodnocení: 2,6/5

Komentáře (0)