Triky v rukávu

recenze

Rozvratník (2020) 5 z 5 / Kikina182
Rozvratník

Kellen a jeho obchodní partner žijí už nějakou chvíli pohodlný život pod ochranou královny. Ale jako obvykle i tentokrát je jejich klid narušen. Tisíce kilometrů daleko se začíná pomalu tvořit armáda ve jménu svého boha, která může do šesti měsíců zničit hned několik zemí.

A ačkoli se mocnosti různých národů na mnoha věcech neshodnou, v určité záležitosti jsou za jedno. Každý z vlastních důvodů, ale všichni chtějí, aby Kellen zabránil blížící se válce a zkáze. Ale jestli to má dokázat, bude muset zabíjet. Kellen je na vážkách, ale kromě toho, aby byly národy zachráněny před zkázou, má ještě mnohem osobnější důvody, proč se úkolu ujmout. Ale bude to stačit, aby zabíjel? Nebo má Kellen nějaký trik v rukávu?

Rozvratník je vyprávěn z Kellenova pohledu a nejspíš i díky tomu, je stejně jako předchozí díly, plný jeho soukromých myšlenek a pocitů. Dává to všemu neskutečnou hloubku a do příběhu se tak člověk začte opravdu snadno. Sice je to i hodně popisná kniha, ale všechny ty emoce to perfektně vyrovnávají, takže se příběh čte jedna báseň. A napomáhá tomu i to, že většina kapitol je docela krátká.

Kellen už čelil mnoha smrtelným nebezpečím a pokaždé se mu z nich povedlo vyváznout díky svým trikům. Ale vždy má v rukávu nové, takže i když se jedná už o šestý díl, tak příběh není v žádném případě nudný nebo okoukaný. Sebastien de Castell jako obvykle přišel s novou neokoukanou zápletkou, ale tentokrát se ve větší míře než v předchozích dílech v různých podobách a odkazech vracel ke Kellenovým předchozím příběhům. Všechno skvěle pospojoval dohromady a díky tomu byl tenhle díl ještě lepší, než ty předchozí.

Kromě vylepšené skladby příběhu se ale nic moc dalšího nezměnilo. Kellenův příběh je pořád originální, je také plný překvapivých zvratů snad ve všech směrech, kterými se příběh vydává. V knize také není nouze o napínavé akční scény, které jsou perfektně vyvážené rozváženými a klidnými scénami.

Jako obvykle se v příběhu objevují nové i staré postavy. Tentokrát je těch postav ale mnohem více než dřív a řekla bych, že převažují ty staré, což je vzhledem k tomu, že i autor se obrací ke Kellenovým minulým dobrodružstvím pochopitelné. Všechny jsou skvěle vykresleny a v knize je krásně vidět, jak se všichni, včetně hlavního hrdiny, za těch šest knih změnili. Nebo naopak nezměnili.

Je mi líto, že Rozvratník je posledním dílem této skvělé série, ale Kellenova dobrodružství by rozhodně nemohla dostat lepší závěr. V této knize se všechno krásně uzavřelo a já nemám vůbec nic, co bych tomuto závěru mohla vytknout. Pokud jste se k poslednímu dílu ještě nedostali, protože se obáváte, že se nebude jednat o závěr hodný této série, tak nemusíte mít strach. A jestli je tu někdo, kdo se sérií ještě nezačal, ale zaujala ho, tak ji můžu jen a jen doporučit. Všechny díly jsou opravdu skvělé.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Egmont.

Komentáře (1)

Přidat komentář

broskev28
05.10.2020

Děkuju za krásnou pobídku - mám za sebou tři díly a určitě hodlám pokračovat.
Ačkoli mi už dávno není -náct (naopak už dávno -sát), bavím se u čtení skvěle a doporučuju všem bez rozdílu věku.