Třetí návrat Železného druida

recenze

Praštěný (2013) / Schefik
Praštěný

Nakladatelství Laser nelení a během krátké doby přináší čtenářům dotisky všech knih úspěšné řady o Železném druidovi amerického Autora Kevina Hearneho. Poslední druid na světě Atticus O´Sullivan a jeho věrný irský vlkodav Oberon tak opět přichází na scénu a věřte, že ani v třetí knize na něj nečeká procházka růžovým sadem. Tentokrát na něj totiž nečeká nikdo menší, než severský bůh hromů a blesků - Thor.

Kroniky Železného druida mají sice již pěkných pár křížků na krku, rozhodně však mají čtenářům stále co nabídnout. Některé příběhy zkrátka jen tak nestárnou a originálně pojatý příběh o starověkém druidovi, kterému se i přes nepravděpodobnost osudu podařilo přežít až do dnešních dní mezi ně bezesporu patří. Ostatně v Hearneho knihách najdete takřka vše, po čem srdce “nerda” touží. Chcete akci, magii, humor či lepé děvy? U železného druida není nic problém a tak si i na potřetí můžeme s tímhle druidem užít pořádnou jízdu.

Atticus O´Sullivan působí na první pohled jako obyčejný, možná trochu více potetovaný Ir, který žije svůj poklidný život v Arizoně, kde provozuje své malé okultní knihkupectví. Avšak, opak je pravdou, Attikovi rozhodně není jednadvacet na které vypadá a už vůbec není obyčejný. Ve skutečnosti je posledním žijícím druidem, který se pohybuje po Zemi již pěkných dvacet jedna století. Za tu řádku let si dokázal udělat pár velmi mocných přátel, a jak to tak bývá i hodně nepřátel.

Ostatně, za poslední dobu má na krku i zabití keltského boha Aenguse Oga či masakr konventu německých čarodějnic a jak se zdá tento ryšavý “mládenec si jen tak pokoj nedá. Když vás navíc Váš dobrý přítel požádá o službičku, nemůžete prostě jen tak odmítnout. Co na tom, že máte zabít jednoho z nejsilnějších bohů, který je samotný Thor. Atticus se tak i přes všechna varování a mizivou šanci na úspěch vydává na cestu do severské sféry Ásgardu, kde se spolu s vlkodlakem, zaklínačem a tlupou ledových obrů vrhnou do epického boje s drsnými valkýrami, naštvanými bohy a nakonec i Tupým Tvrďákem, co by pořád pouštěl hromy a blesky.

Od prvního dílu Kevin Hearne pořádně dupnul na plyn a tak na nás ve třetím díle čeká skutečně pořádná jízda. Navíc opouštíme prosluněnou Kalifornii a vydáváme se s naším hrdinou až k branám Asgardu. Příběh tak opět působí vskutku zajímavým a atraktivním dojmem. Ano, občas je sice trochu přitažený za vlasy, ve výsledku zde ale vše skvěle funguje a snaha pobavit čtenáře se daří na výbornou.

Ostatně, je to právě humor jenž je základním stavebním kamenem této knihy, potažmo celé série. Neustálé rozmluvy a hašteření mezi Atticem a Oberonem zkrátka nemají chybu. Kevin Hearne však pomocí humoru značně zlehčuje i daleko vážnější témata, kterých se kniha může dotýkat. Na jedné straně tak sice stříká krev po hektolitrech, ale vy se stejně budete muset potutelně usmívat. Stačilo by málo a z celých Kronik Železného druida by byla obyčejná parodie, Hearne však umě balancuje na hraně a drží vše ve správných mezích. Navíc nejde daleko ani pro ostřejší výrazy, ty sem však prakticky vždy skvěle sedí, což působí bezpochyby uvolněně a dodává celému vyprávění správný šmrnc.

Praštěný stojí stejně jako předchozí dva díly rozhodně za pozornost. Navíc, kde jinde narazíte na Thora, kterému byste chtěli nejradši natáhnout? Atticus to naštěstí zvládne za nás. Pokud máte rádi spoustu akce a napětí proložené skvělým humorem a hláškami, které zaručeně pobaví, je tato série právě pro vás. Jo a jen tak mimochodem možná dorazí i Ježíš v converskách ;)

Komentáře (0)

Přidat komentář