Znáte britskou autorku Rosie Clarke? Pak už jste nejspíš přečetli některý z jejích románů. Na svém kontě jich má už několik, do češtiny však zatím byla přeloženo pouze její série Harpers.
V prvním dílu nazvaném Děvčata z Harpers se seznámíte se čtyřmi hrdinkami: Sally, Beth, Margaret a Rachel. Ve chvíli, kdy se poprvé setkají (za jakých okolností vám neprozradím!), ještě netuší, že z nich budou přítelkyně na celý život! Ve druhém dílu Láska a sňatky v Harpers sledujete další jejich osudy: samozřejmě prožívají různé radosti i strasti – vše však společně zvládnou překonat! Není totiž nic lepšího, než mít po svém boku dobrou kamarádku.
Pokud se vám tato série líbí, určitě vás potěší, že nyní vyšlo další pokračování: Těžké časy v Harpers. A jak napovídá název, hlavní hrdinky čekají těžké časy. Blíží se totiž válka... Jejich životy však pokračují dál. A jak už to tak bývá, některým z žen se daří lépe, jiným naopak hůře. Co myslíte, překoná jejich přátelství další těžká příkoří? A něco vám prozradím: kromě již známých postav se můžete těšit i na postavy nové.
Tuto sérii mám ráda, líbí se mi, že autorka do svého vyprávění zpracovává různá (běžná) témata. Zatímco jedna z žen je šťastně vdaná a moc se těší na miminko, jiná o to své přišla a vzpamatovává se z potratu... Bohužel přesně takhle to chodí i v reálném životě: jedni se topí ve štěstí, jiní ve smutku. Myslím, že ženy, které se nachází v podobné situaci, by díky tomuto příběhu v sobě mohly najít sílu se se vším vyrovnat a jak se říká – jít dál. Není totiž všem dnům konec...
Autorka velmi dobře nastínila dobovou atmosféru: uvidíte, jakým obavám lidé ve válečném období čelili a jak moc je přicházející válka ovlivnila.
Protože jde o sérii, rozhodně doporučuji postupovat postupně – tedy začít číst od prvního dílu. Vše na sebe totiž navazuje, životy hlavních hrdinek pokračují a zbytečně byste se ochudili o to, co prožily dříve. Já jsem si všechny tři díly užila. Myslím, že autorka pro své čtenáře ještě chystá další vyprávění, takže já se těším, jak se budou životy mých oblíbených postav dál vyvíjet.

Je to už dva roky, co se otevřel obchodní dům Harpers. Sally s Benem Harperem si žijí velmi spokojeně a očekávají narození prvního potomka. Beth Burrowsová si zvyká na manželství s Jackem, postupně se zotavuje z potratu a vyrovnáv... více