Teta popleta je zpět!

recenze

Teta to zase plete (2011) 5 z 5 / Podlavicí
Teta to zase plete

Už dříve jsme se spolu mohli setkat s publikacemi od oblíbené autorky Ivony Březinové. Jsou to například Táta to motá či Teta to plete. A my si dnes představíme knihu s názvem Teta to zase plete.

Tato kniha aktuálně vychází už v pátém vydání. To první vyšlo v roce 2007. Kniha obsahuje čtyři pohádky, které vypráví teta Běta, a protože teta Běta ráda motá, nejsou to pohádky, jak je známe. V každém příběhu jsou dvě zamotané dohromady. Z mého pohledu to nejsou pohádky, se kterými by se děti často setkávaly, což je za mě plus. Opráší si i ty, které tolik neznají jako například Čert a Káča, Otesánek či Potrestaná pýcha. A komu vlastně teta ty pohádky povídá? Malé Šárce a ještě menšímu bráškovi Vašíkovi. A mezitím co teta vypráví, plete přitom svetr.

Kniha je určena pro čtenáře od šesti let. Této věkové kategorii je přizpůsobeno písmo, jeho velikost a slovní zásoba. Množství textu je adekvátní pro začínající čtenáře. Kniha je zařazena v kategorii První čtení. Je moc pěkně napsaná a promyšlená, ale problém můžou mít děti, které nikdy o některé pohádce neslyšely. Tak by nebyly schopné je rozplést a rozpoznat. Do textu jsou vloženy komentáře Vašíka a Šárky, které samotný text oživují, a díky nim mám pocit, jako bych u samotného vyprávění byla. Tento text je odlišen kurzívou.

„Hele, to vypadá na pohádku o našem dědovi,“ dloubl Vašík loktem do Šárky. Ale ta dělala, že ho neposlouchá. Přemýšlela, kterou pohádku si dnes teta Běta vybrala k vyprávění.“

Na konci kapitoly je sedm otázek, na které může čtenář odpovědět. Jedná se o otázky, které se vztahují k nepopleteným pohádkám. Tak si dítě osvěží paměť a popřemýšlí, jak zní originály vybraných pohádek. A pokud si nejsme jisti jak na dané otázky odpovědět, na konci knihy najdeme správné odpovědi.

V každém vyprávění jsou texty, které se dají zpívat na melodii známých písniček. Například skákal pes či Maličká su. To se mi moc líbí a beru to jako super vsuvku a odreagování.

„Koblížku náš,
copak děláš?
Spadl jsi do trávy, koblížku zlatavý,
cestu neznáš,
cestu neznáš.“*
*Zpívá se na melodii písničky Adámku náš

Pokud jste dříve četli jiné knihy s popletenými pohádkami od Ivony Březinové, tuto si také určitě nenechte ujít. Je vtipná, originální a dokážete ji přečíst za chviličku. Pohádky jsou doplněny krásnými ilustracemi od Evy Sýkorové-Pekárkové. Tak pojďte si se mnou osvěžit paměť, jak to vlastně v těchto pohádkách bylo, a zazpívat si s pohádkovými hrdiny na nápěvy lidových písniček.

Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář