Teorie vraždy

recenze

Teorie vraždy (2019) 5 z 5 / Morsie
Teorie vraždy

Když jsem zjistila, že vychází nový Andrew Mayne, rozhodně mě to nenechalo chladnou. Už jen ta skvostná obálka ve mně vyvolávala drobné chvění a očekávání něčeho senzačního. Takže je jasné, že jakmile jsem měla knížku doma, přestal pro mě existovat okolní svět.

Konzumovala jsem řádek za řádkem, a protože to není nijak dlouhá kniha, na večer jsem měla příběh v sobě. A nestačila jsem žasnout.

Samozřejmě, že tu zase máme našeho starého známého Theo Craye, který plně zaměstnává svůj velkokapacitní mozek. Pracuje na supertajných vládních výzkumech a tvrdou prací se snaží oprostit od minulosti.

Jenže idylka nad vědeckými projekty se rozplyne celkem záhy, když je Theo osloven agentem FBI s prosbou, zda by opět nenapomohl s vyšetřování. Protože nejen, že jde o vraždu dvou forenzních techniků FBI a třetí se pohřešuje, ale k celému incidentu došlo na místech, kde vrah, jehož Theo dopadl posledně, pohřbíval své oběti.

Pro Thea je to celkem zjevné, ty dva zabil ten, co chybí. Tečka, proč by se o to měl dál zajímat? Vládní projekty čekají. Jenže pak se ten chybějící technik, Daniel Marcus, objeví. A vůbec na nic si nevzpomíná, je zmatený a zcela nevyzpytatelný. Rodina a přátelé netuší, co se s jejich blízkým stalo. Jako by to skoro vůbec nebyl on.

Takže ať Theo chce, anebo nechce, znovu se pouští do svého neortodoxního vyšetřování. Jedním z kroků je, že Marcuse pošle na magnetickou resonanci. A tady všechno nabírá docela nový směr. Zdá se, že má před sebou náš bioinformatik docela nový typ psychopata.

Vypadá to, že na scénu přichází ďábelský génius, který svou inteligenci využívá k vraždění. Tady končí všechna sranda, tohle je osobní, Theo ho musí dopadnout. Jinak by to znamenalo, že je vrah chytřejší než on.

Je to tak, Theo Cray dostal svého Moriartyho, úhlavní nemesis svého génia. A to byla vážně podívaná. Možná by se mohlo zdát, že geniální superpadouch už je ohraná písnička, ale Mayne ji zahrál v docela nové, trochu punkrockové, aranži.

Ve třetím díle Naturalisty, který nijak zásadně nekoresponduje s předchozími díly, ale pro věrné fanoušky má pár pěkných detailů, je hlavní protagonista zase o kus dál. Je pěkné vidět, jak se jako člověk a profesionální lovec sériových vrahů vyvíjí. A stejně s Them se vyvíjí i autor.

Andrew Mayne je knihu od knihy vyšperkovanějším spisovatelem a na Teorii vraždy je to sakra znát. Nenajdete slovo, které by bylo navíc, nebo by postrádalo svůj význam. Všechno od dávkování napětí, přes propracovanost příběhu až po fenomenální konec je přesně takové, jak by mělo být. V té správné míře, v ten pravý čas.

Od Teorie vraždy jsem si slibovala hodně a taky jsem to dostala. S malým přídavkem. Takže za mě jo, Mayne je skvělý spisovatel a já se těším na další shledání.

Komentáře (1)

Bazalka6
Bazalka6
20.10.2023

Mayne Andrew – Naturalista 03 – Teórie vraždy, Hodnotenie 3/5. V tretej časti detektívneho príbehu v hlavnej úlohe s profesorom bioinformatiky Theom Creyom sledujeme „vraždiaci gén“. Celé to bolo dosť neuveriteľné. Theo skúma DNA sériových vrahov z predchádzajúcich prípadov a aj iných sériových vrahov a snaží sa zistiť, čo utvára zabijaka. Dokonca porovnáva aj svoju DNA s ich a zisťuje koľko majú podobných rysov. Čo vlastne spôsobí, že sa z človeka stane monštrum. Je povolaný na posledné miesto činu detského tábora, kde vraždil a pochovával obete Hračkář. Tu nájdu zabitých dvoch členov forenzného teamu a tretieho, čo vraždu spáchal. Vraždiaci forenzný technik bol známy svojou láskavou povahou. Pri hľadaní filtrov, ktoré by mohol vložiť do svojho programu, viacerých vrážd, kde vraždili takýto láskavý ľudia, nachádza náhlu zmenu v ich chovaní. Postupne ako biológ zisťuje, že boli úmyselne nakazení vírom, ktorý spustí v ľuďoch vraždiacich zločincov (tu mi to pripadalo pritiahnuté za vlasy). Snaží sa nájsť tohto geniálneho vedca (geniálny rovnako ako on), ktorý pokusne utvára týchto zločincov a snaží sa ho rýchlo vypátrať(samozrejme zas na vlastnú päsť, lebo FBI mu neverí), kým sa mu podarí vír predať. Kupuje na čiernom trhu mŕtvoly (nie jednu), inscenuje fiktívne miesta vrážd, aby prilákal tohto zločinca. Nebudem Vás napínať, podarí sa mu to. Samozrejme v poslednej chvíli, skôr ako preočkujú tisíce amerických vojakov, takto pozmenenou chrípkovou vakcínou. Nakoniec sa dozvieme, že vlastne vír vyvinuli vedci z USA spolu s vedcami z Ruska (!?). Uvidíme, čo prinesie ďalší diel.