Temná tajemství živých i mrtvých

recenze

Pět temných osudů (2021) 5 z 5 / Kikina182
Pět temných osudů

Cesty tří sester, z nichž má jedna usednout na trůn, se změnily. Už nejsou tím, kým byly na začátku a spojence i nepřátele nacházejí v těch nejnečekanějších lidech. Navíc je tu kromě Katharine, Mirabelly a Arsione ještě Jules, polyemická královna, kterou by někteří viděli na trůně mnohem raději. Začíná finální boj, nejen o korunu, ale i o samotnou existenci ostrova, který odhalí mnohá tajemství mrtvých i živých.

Ačkoli nejdůležitějšími postavami v sérii jsou už od začátku tři sestry, s každým dalším dílem se v knize objevují příběhy dalších a dalších postav, které dohromady tvoří jeden celek. Díky tomu, že autorka zvolila pro sérii er-formu, je mezi nimi hladký přechod a působí jako ucelený text, kterým opravdu je. Zároveň autorka umí s touto formou zacházet a spolu se svým stylem psaní tak vytvořila čtivý příběh nabytí emocemi.

Na konci předchozího dílu jsem byla trochu zmatená, a když jsem začala číst Pět temných osudů, byla jsem ještě zmatenější, protože jsem měla pocit, jako kdyby mi něco mezi třetí a čtvrtou knihou uniklo. Ale trvalo to jen krátce a brzy jsem se zorientovala.

Tenhle díl je v duchu předchozích, ale zároveň je něčím úplně nový. Trochu se změnila atmosféra, příběh je trochu vážnější a temnější. Rozhodně to není vývoj, který jsem čekala, ale perfektně to k sérii sedí. Navíc díky téhle proměně vzniklo v knize mnoho místa pro drobná i velká překvapení, které jsem ani v nejmenším nečekala a které naprosto znemožnily, abych dokázala odhadnout, jak kniha dopadne.

I když je příběh trochu jiný, než v předchozích dílech, je z knihy vidět, že autorka tenhle vývoj situace od začátku plánovala. Všechno, co se děje vychází z předchozích událostí a souzní s nimi. Nejsou tu žádné nesrovnalosti ani části děje, které by do příběhu tak úplně neseděly.

Ačkoli už jsou skoro všechny postavy známé z předchozích dílů, autorka rozhodně nezůstala u toho, jak je v nich popsala. Všechny postavy se s každou knihou, každým kouskem příběhu, vyvíjely a odhalovaly nové a nové části sebe. Zároveň se však nezměnily tak, že už by nebyly vůbec těmi osobami, kterými byly na začátku. Autorka tohle dokázala perfektně vyjádřit nejen skrz popis jich samých a jejich emocí, ale především skrz jejich činy.

Nevěděla jsem, co od závěrečného dílu čekat, ale i kdybych něco očekávala, rozhodně bych si nedovedla představit to, co autorka vytvořila. Je to jedna velká a nečekaná jízda plná překvapení, která je podle mě perfektním závěrem celé série. Pokud jste se tedy ke čtvrtému dílu ještě nedostali, určitě ho nevynechejte. A jestli zatím o sérii jen uvažujete, tak za sebe ji můžu rozhodně doporučit. Každý z dílů je pětihvězdičková záležitost.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji e-shopu Megaknihy.

Komentáře (0)

Přidat komentář