Temná pohádka

recenze

Temné sestry (2023) 4 z 5 / Kikina182
Temné sestry

Grey, Vivi a Iris v dětství beze stopy zmizely a o měsíc později se opět objevily bez jediné vzpomínky na to, co se s nimi dělo. Teď je z Grey supermodelka s vlastní značkou oblečení, Vivi je členkou úspěšné kapely a Iris dokončuje střední a chystá se na vysokou. Najednou to ale vypadá, že se minulost vrací, aby je dohnala. Grey zmizí. A klíč k tomu, jak ji najít se ukrývá v pravdě o tom, co se před lety ve skutečnosti stalo.

Krystal Sutherland má skvělý styl psaní, takže jsem neměla problém se do knihy okamžitě začíst. Velkým plusem knihy je, že autorka dokáže krásně do detailu popsat všechny strašidelné a místy i dost nechutné věci. Působí natolik reálně, že vytváří krásnou pochmurnou atmosféru, ale zároveň mě to jako čtenářku neznechutilo tak, že bych musela knihu odložit. Naopak mě to ještě víc popohánělo v tom, abych četla dál.

Kniha je vlastně propojením několika žánrů, které spolu perfektně souzní. Především je to fantasy, které jde trošku do hororu, ale zase ne příliš, a pak je to z velké části detektivka. Za mě to skvěle funguje a vytváří originální příběh.

Přestože je námět originální, je také trochu předvídatelný. Autorka nechala v knize roztroušeno tolik nepřehlédnutelných vodítek, že i když jsem netušila, jak přesně kniha skončí, některé věci jsem odhadla dávno předtím, než na ně přišly hlavní hrdinky. Na druhou stranu je fakt, že se v knize objevilo i mnoho věcí, které jsem vůbec nečekala, a dost mě překvapily.

Jedna věc mi v příběhu vadila opravdu hodně. Občas byl příběh „přerušen“ a Iris vzpomínala na minulost, respektive skrz vzpomínky něco vysvětlovala. Většinou se jednalo o dost dlouhou vzpomínku, která nebyla od hlavního textu nijak oddělená a s výjimkou asi jednoho případu, byla vzhledem k tomu, co se právě odehrávalo, naprosto nepodstatná.

Postavy v téhle knize jsou docela oříšek. Jejich charakter, jejich psychologie, je za mě hodně zajímavá a složitá věc, kterou ale autorka zachytila pouze okrajově. Kvůli tomu občas jednání postav nepůsobí zrovna konzistentně, obzvlášť vzhledem k jejich předchozím jednání.

Kniha Temné sestry má za mě pár nedostatků, ale i tak se mi moc líbila. Obzvlášť epilog dodal tomuto příběhu perfektní třešničku na dortu. Určitě se k téhle knize někdy v budoucnu vrátím, a pokud máte náladu na něco originálního s nádechem hororu, rozhodně doporučuji.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.

Komentáře (0)

Přidat komentář