Tam byste bydlet nechtěli

recenze

Krvavé stíny (2022) 5 z 5 / a.k
Krvavé stíny

Smrthora je odlehlá vesnička ztracená v lesích, která leží u Hory mrtvých, ze které v dávné minulosti shazovali čarodějnice. Místo opředené pověrami a prastarými legendami nevěstí nic dobrého. A právě sem nastupuje nový velitel policejního oddělení Julien. K jeho překvapení ale nenachází pochmurnou, zaostalou vesnici, ale idylické místo s moderními domy a silnicemi, dokonce i přepychově vybavenou policejní stanici a nemocnici. Mecenášem a zároveň starostou obce je impozantní miliardář Albert de Thionville, který vytvořil z této osady dokonalé místo k životu. Julien nevychází z údivu. Zdá se, že nebude mít ani žádnou velkou práci. Největšími zločiny je podle stížnosti řidiče školního autobusu rušení nočního klidu, anebo nařčení zdejší knihovny místním čtenářem, že nemůžou zajistit výpůjčku titulu, který ale ve skutečnosti vůbec neexistuje.

Starosta má pro Juliena soukromý úkol. Prosí ho, zda by se pokusil vypátrat vraha jeho malé dcerky, která se před deseti lety zabila pádem z Hory mrtvých. Nevěří v závěry dávného vyšetřování o nehodě, chce, aby Julien našel toho, kdo stojí za její smrtí.

Skoro se chce věřit, že půjde o banální detektivku, ale nenechte se mýlit. Čím více stránek strávíte, tím je to podivnější. Julien musí čelit zvláštním úmrtím, které kosí jednoho obyvatele na druhým. Připravte se na stránky plné krve a pronikavý pocit skryté hrozby. Budete vnímat rostoucí intenzitu zla. Jako by se celá vesnice zbláznila. Není vůbec jednoduché určit, zda tu panují nějaká čarodějnická prokletí, nebo jde jen o kolektivní halucinace. Četnost prazvláštních jevů se stupňuje a není v silách čtenáře, přijít tomu na kloub. S narůstajícím počtem přečtených stránek vás bude trápit více „proč“.

Autor má talent na manipulaci s lidskou myslí. Je neskutečné, jak si dokáže pohrát s postavami a ve své podstatě vlastně se samotným čtenářem. Před časem jsem četla jeho famózní „Útočiště“, kde jsem na konci nevěřila, jak si mě autor celou dobu vedl, kam potřeboval. Tentokrát jsem byla připravená, nechtěla jsem se nechat nachytat. Bylo to úplně jiné, ale opět zcela neprokouknutelné. Nic není, jak se zdá, a při tom do sebe vše logicky zapadá. Výborné. Kdo má rád překvapivý vývoj v ději, tady to platí tisícinásobně. Tohle je přesně ten typ knihy, který přiměje čtenáře zapojit svou dedukci a rychlostí blesku otáčet stránky, aby získal další střípek informací k odhalení skryté záhady. Je to hutné, temné a není nouze o syrové detaily řádění něčeho nevysvětlitelného.

Bravurní, do detailu propracovaný příběh, který vás dostane přesně tam, kam si autor zamanul. Ani nebudete vědět jak. Kdo nevyzkouší, neuvěří :-)

Komentáře (0)

Přidat komentář