Tajemství skryté v Galicii

recenze

Toto všechno ti dám (2018) / HelenaHH
Toto všechno ti dám

Nečekané úmrtí, záhadně se chovající rodina a dědictví, které nikdo nečekal. Jeden nešťastný muž na cestě za možná smrtícím tajemstvím.

Když Manuelovi jednoho dne policie oznámí, že jeho manžel zemřel kdesi v Galicii při autonehodě, zůstane nechápavě koukat. Co dělal Álvaro právě tam, kde zemřel? Proč neměl cestu zanesenou v diáři? Zdrcený Manuel se vydává na cestu, která mu má zodpovědět všechny otázky, ale spíše jich ještě víc přinese.

Manuel zjistí, že Álvaro měl šlechtický titul, rozsáhlou rodinu a majetky, o nichž se svému muži ani jedinkrát nezmínil. Zraněný a zmatený Manuel má najednou pocit, že svého milovaného snad vůbec neznal. Pak se od právního zástupce a správce závěti dozví, že se stal jediným dědicem celého manželova majetku. Rodině zůstane jen titul.

Jak se s celou situací vyrovná a přijme tento velkorysý dar? Dokáže se Manuel smířit s tím, že mu Álvaro neříkal celou pravdu? Manuel postupně rozplétá všechna možná tajemství, aby se za každým rohem objevilo další. Navíc mu život otravuje starý detektiv s podezřením, že Álvaro vůbec nezemřel nešťastnou náhodou.

Román s detektivními prvky Toto všechno ti dám je příjemným osvěžením v trochu ospalém žánru. Autorka Dolores Redondo umně vrství jednu záhadu na druhou, aby je na čtenáře nakonec nasypala jako domeček z karet a uhranula je úplně jiným tajemstvím. Pomalým a tak trochu líným stylem vyprávění vás donutí skutečné pátrat a přemýšlet společně s Manuelem. Nešetří ani bohatými, zasvěcenými a uhrančivými popisy galicijské přírody, díky nimž máte pocit, že s Manuelem skutečně brouzdáte záplavou gardénií a či sklízíte sluncem prohřáté hrozny vína.

Navíc se nelze nezmínit o tom, jakého sympatického hrdinu autorka stvořila. Díky vzpomínkám se seznámíte i s Álvarem a možná také lépe pochopíte jeho jednání a kroky, které podnikl před svou smrtí.

Toto všechno ti dám, vydaný nakladatelstvím Jota, je příběhem o lásce, důvěře, nenávisti a tajemstvích, která je třeba objasnit. Zda se Manuelovi podaří nalézt pravdu a ztracený klid, to už zjistíte na stránkách knihy Dolores Redondo.

Komentáře (1)

Přidat komentář

intelektuálka
29.08.2018

Ano - Dolores Redondo pěkně vypravuje o Galicii...