Tajemství skryté pod hotelem

recenze

Tajemství hotelu Winterhouse (2020) 4 z 5 / simona8126
Tajemství hotelu Winterhouse

Ve druhém díle trilogie plné tajemna, magie i rébusů se hlavní hrdinka Alžběta vrací do kouzelného hotelu Winterhouse. Jaké záhady tam na ni čekají tentokrát?

Tajemství hotelu Winterhouse vyšlo česky v nakladatelství CPress 13. ledna 2020. Jedná se o druhý díl dobrodružné fantasy trilogie s detektivními a mysteriózními prvky od spisovatele Bena Gutersona. Knížku, ze které čiší kouzla a hádanky, si však užijí nejenom děti od devíti let, jimž je primárně určená.

Dvanáctiletá Alžběta se po roce vrací do hotelu Winterhouse, kde prožila nejkrásnější a nejdramatičtější okamžiky svého života. Těší se, že po zneškodnění obávané Gracelly prožije konečně poklidné Vánoce v kruhu přátel a rodiny. Zatímco kamarád Freddy se věnuje novému vědeckému projektu, Alžběta si užívá pestré hotelové nabídky – pomáhá v knihovně, chodí na zajímavé přednášky, skládá ohromné puzzle a objevuje další tajuplná zákoutí hotelu. Přitom náhodou narazí na podivuhodnou pečeť, která určitě skrývá důležité poselství. Stejně jako v prvním díle není ani tady nouze o zapeklité rébusy a hry se slovíčky. Alžběta postupně dospěje k tomu, že pod hotelem se zřejmě ukrývají tajné tunely a že se do nich touží dostat někdo nepovolaný. Ve Winterhousu se ubytují dvě podezřelé rodiny – nepříjemná paní Vesperová s vnučkou Elanou a neotesaní Powterovi. Nepochybně něco skrývají, ale co by to mohlo být? Je jasné, že Freddyho vroucné přání o klidných a nudných Vánocích nebude ani tentokrát vyslyšeno…

Tajemství hotelu Winterhouse cílí opět zejména na velké milovníky knížek. Pravý knihomol si bude podobně jako Alžběta užívat chvíle v nádherné hotelové knihovně i v zašlém knihkupectví. Zároveň si bude vychutnávat procházky zasněženým předvánočním městem, posezení v útulné kavárně nebo průzkum dalších hotelových pokojů. Obzvlášť příjemné zpestření představuje návštěva ledového zámku poblíž hotelu. Jak hezké by bylo mít takový hotel se všemi jeho atrakcemi skutečně po ruce?

Výše uvedené zážitky vynahradí i skutečnost, že samotná hlavní zápletka není příliš originální, ačkoli se autor upřímně snaží o opak. První díl trilogie hodnotím jako nápaditější, ačkoli i ten byl v mnoha směrech předvídatelný. Všechno v něm bylo nové a dosud neprobádané. Ve druhé knize už člověk tuší, co může čekat, a tak se nenechá snadno ohromit. Na druhou stranu je právě onen návrat mezi staré známé postavy a do jejich milovaného hotelu vlastně velmi příjemný.

Čtenář má opravdu skoro pocit, jako by se spolu s Alžbětou po nekonečném a únavném roce dočkal vysněných vánočních prázdnin v říši zázraků. Geniální dětští hrdinové znovu zpestřují příběh vtipnými anagramy, majitel hotelu Norbridge opět baví hosty svými kouzelnickými triky, síně jsou zase úchvatně vyzdobené a populární sladkosti zvané flurscheny chutnají stále báječně.

Naneštěstí přetrval i jeden velký nedostatek, a tím je dle mého fakt, že postavy jsou od začátku jasně rozdělené na dobré a zlé. Od první chvíle víme, koho máme podezírat z nepravostí, a samozřejmě se (tak jako samotná Alžběta) nezmýlíme. Vztahy mezi zápornými postavami a jejich pohnutky možná ve výsledku trochu překvapí, ale o žádné veliké ohromení se nám bohužel nepostarají.

Jak tedy shrnout celkové dojmy? Snad prohlášením, že Tajemství hotelu Winterhouse je každopádně čtivým příběhem. Díky poměrně krátkým kapitolám, většímu písmu a množství černobílých ilustrací od Chloe Bristol (celostránkových, dvoustránkových nebo i ve formě menších obrázků) se čte svižně a příjemně. Dále musím ocenit bohatou slovní zásobu a samotný nápad s hledáním skrytých významů ve zdánlivě nesmyslných verších. Je zřejmé, že napsat něco takového dá člověku velkou práci. O to víc zamrzí předvídatelnost některých věcí. Tajemství hotelu Winterhouse ale navzdory tomu jistě nadchne děti i dospělé, kteří rádi řeší nejrůznější záhady v magickém prostředí knihoven.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář