Tajemství skrytá pod kůží

recenze

Tajemství kůže (2018) 5 z 5 / Kikina182
Tajemství kůže

Leora žije ve světě, kde se každá důležitá událost, všechno, čím člověk je, zaznamenává na kůži. Tak je duše připravena na cestu do posmrtného života a zároveň zanechá svou kůži svým příbuzným vázanou v knize, aby na něj mohli vzpomínat.

Je nemyslitelné, aby se někdo nenechal tetovat. Odmítnout něco takového znamená, že má daný člověk, co skrývat a je tudíž nebezpečný. Existuje celá skupina takových lidí, říká se jim prázdní, a život pospolu s tetovanými ve Svatoměstí jim je zapovězen.

Takhle to má být, taková jsou pravidla. Tomu Leora aspoň věří do chvíle, než jí umře otec. Ukazuje se, že i tento ctihodný občan měl mnoho tajemství. Tajemství, které obrátí Leorin svět na ruby a donutí ji začít pochybovat o tom, jaký člověk byl vlastně její otec, ale i o pravidlech společnosti.

O prvním dílu trilogie Ink nešlo neslyšet. Už dávno předtím, než se vůbec přiblížilo datum vydání, byl téhle knihy plný internet a poté, co vyšla, už byly zmínky o ní v podstatě všude. Kniha mě sice zaujala už sama o sobě, přeci jen svět, kde máte svůj život vytetovaný na kůži je dost originální, ale to, jak o ní všichni mluvili mě jen utvrdilo v tom, že to bude pecka a měla bych se k ní dostat co nejdříve.

Kromě příběhu mě také lákala obálka, která je jednoduše neskutečná. Skládá se ze zlatých ornamentů na černém pozadí, ale to ještě není všechno. Když se s knihou hýbe různě hýbe, tak se obálka leskne. A když ji necháte ležet a podíváte se z povzdáli, tak na tom správném světě dokonce změní barvu na červenou. Tahle obálka je tedy skutečným skvostem.

Příběh je psán v ich formě z pohledu Leory, která je hlavní hrdinkou knihy. Tajemství kůže tedy nenabízí pouze věcný příběh, ale i náhled do Leoryných myšlenek, které vyprávění dodávají hloubku. Navíc má Alice Brodway opravdu skvělý styl psaní.

V knize nejsou zbytečně zdlouhavé popisy, ale zároveň se nestane, že by autorka opominula nějaký důležitý detail. A díky tomu se čte kniha opravdu skvěle. Je to jako kdyby se vám v mysli odehrával film a to, že jste celou dobu četli si uvědomíte až ve chvíli, když dočtete poslední stranu.

Musím také zmínit, že Leoryn příběh je doplněn různými pohádkami a legendami, které ukazují historii tohoto světa. Zároveň však dokáží pomoc Leoře během složitých rozhodováních. Ačkoliv se mi to na jednu stranu líbilo, musím autorce vytknout jednu věc. Sice vytvořila úplně nový svět, ale nedala mu nové příběhy, alespoň ne většinu. V těch, které doplňují knihu jde naprosto jasně poznat klasické pohádky, egyptskou mytologii a také tu řeckou. Sice to není úplně špatně, ale ocenila bych, kdyby vytvořila nějaké nové, nebo alespoň více pozměnila ty staré.

Příběh, který autorka vytvořila se mi opravdu moc líbí. Je to zase něco nového, neotřelého, co ještě ve světě literatury nebylo. Nebo jsem to alespoň nikde nezahlédla. Jediná neoriginální věc v knize je vlastně mladistvá hrdinka, ale v tomto případě by ani nešlo dát tuto roli někomu staršímu. Rozhodně ne, pokud by měl být příběh takový, jak ho autorka napsala.

Co se týká samotné hlavní hrdinky, tak mi přijde docela rozumná, což je příjemná změna. Sice je nerozhodná a netuší, čemu má věřit, ale to spíše pramení z situace, ve které se ocitla než z jejího mládí. Navíc má skutečnou osobnost. Ví, kdo je, kým chce být, a nenechá si to od nikoho rozmluvit.

Ostatní postavy v knize bohužel nedostaly takový prostor, takže o většině mám jenom takový povrchnější názor, ale věřím, že se to v dalším dílu změní. Tam určitě dostanou mnohem víc prostoru k tomu, aby mohli ukázat svoji pravou povahu světu.

Musím říct, že naprosto souhlasím se všemi pochvalnými recenzemi a názory, které jsem četla. Tajemství kůže je opravdu nádherná kniha. Sice má nějaké mušky, ale to rozhodně není důvod, abych ji milovala o něco méně. Navíc věřím, že v dalším díle se autorce povede vychytat i ty malinké drobnosti, které jsem zmínila. Jen mě mrzí, že bude trvat pár měsíců, než u nás pokračování vyjde. Po tom, jak kniha skončila, bych byla nejraději, kdybych si mohla přečíst druhý díl hned.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář