Tajemství rodiny M.

recenze

Tajemství rodiny M. (2022) 4 z 5 / bajub
Tajemství rodiny M.

Určitě všichni znáte ten hrozný pocit - je vám dejme tomu 12 let a celý, jakože doslova celý, svět stojí proti vám! Rodiče, sourozenci, učitelé, dokonce i někteří vrstevníci. Nikdo vám nerozumí, nechápe, co se s vámi děje,  neustále vám něco vyčítají, přikazují, zakazují, posloucháte sáhodlouhé přednášky o svém nevhodném chování. Nejhorší je, že vás vůbec neposlouchají, nechtějí slyšet vaše vysvětlení, argumenty a vy máte pocit, že nespravedlnost ovládla celý váš život.
Znáte to? Já tedy rozhodně ano a skvěle mi to připomněla nová kniha Pavlíny Jurkové, Tajemství rodiny M.

Matylda má dva mladší (a samozřejmě otravné) bratry Maxmiliána a Kryštofa, problémy s matikářkou, pocit, že máma ji vůbec neposlouchá - zkrátka problémy se jí poslední dobou docela kupí na hlavu. A co hůř, jednoho večera zjistí, že jí a bratrům rodiče něco tají! Proto se sourozenci rozhodnou zakopat válečnou sekeru a vypátrat, co se to v jejich rodině vlastně děje...

Tohle se povedlo. Kniha skvěle zpracovává emoční stránku hlavních hrdinů, doslova mi naskočily pocity mého "pubertálního já", které se dost často cítilo jako Matylda (byť má puberta probíhala úplně jinak, měla jsem úplně jiné "problémy", ale ten pocit, že mi nikdo nerozumí, je zřejmě u všech dost podobný). Tajemství rodiny M. v podstatě ukazuje život české rodiny, v níž se občas něco nepovede, občas někdo něco pokazí, řekne něco nevhodného, a to pak roztočí kolotoč událostí plné nedorozumění, nejistoty, strachu a zbytečných konfliktů. Tuhle atmosféru navíc skvěle podtrhují ilustrace Petra Korunky.

Ale nebojte, není to žádné pesimistické čtení s temným koncem, naopak konec je až dojemný, protože Matylda otevře oči, pochopí, že její problémy jsou ve srovnání s těmi skutečnými jen malichernosti a odhalí ten největší životní fígl. A jaký je? To si musíte přečíst sami.

Tajemství rodiny M. je kniha o problémech dospívání, rodině, výzvách, lásce a možná trochu o každém z nás. Jo a je určena čtenářům od 10 let .

Komentáře (0)