Tajemství pod povrchem země

recenze

Svět démonů (2020) / MilenneWaver
Svět démonů

Svět je v troskách. Naši hrdinové utíkají před válkou a jak tomu tak bývá, už ze začátku se jejich cesty rozdělí. Na Catherine a Ambrose opět čekají intriky a zrádnost politického dvora, Tash se ocitne v nebezpečí světa démonů, a Edyon s Marchem se vydávají na cestu, která je opět bude stát úplně všechno. Ačkoliv se životy všech nenávratně změnily, nikdo nemá ani ponětí o tom, co je ještě čeká. A jaké nebezpečí se pod povrchem země ukrývá.

Svět démonů je pokračování, na které se těšili snad všichni. A také pokračování, u kterých se názory čtenářů dělí do dvou skupin. Buď ti, kterým se Svět démonů líbí více než první díl, nebo ti, kterým se více líbil ten první. Rovnou vám mohu říct, že sama patřím do druhé skupiny, protože jsem si příběh Zlodějů dýmu užila mnohem více než tenhle. Ale i tak nejde o špatný příběh, což ostatně níže rozeberu podrobněji.

Nejvíce prostoru zde opět dostala postava Catherine, která po událostech prvního dílu, teprve poznala, o kolik může být její život ještě horší. Je dcerou tyrana, který si chce podmanit svět, proto není v očích společnosti nic jiného, než zrádkyně a její postavení v Pitorii je opravdu vratké. Přesto v sobě Catherine najde mimořádnou sílu i odvahu vzít věci do vlastních rukou. A v průběhu knihy se stane opravdu silnou ženskou hrdinkou, kterou si oblíbíte. Nebýt romantické linky, která její části kazila, se nebojím říct, že by opět šlo o ty nejlepší části knihy. Nicméně, takhle tohle "ocenění" převzal pohled Tash.

I ta si prošla peklem, a je neskutečné sledovat, o kolik se její charakter změnil od začátku Zlodějů dýmu. Nicméně, zatímco ostatní hrdinové pokračují ve svých životech v Pitorii, díky Tash se čtenář dostane do úplně nového světa, který knihu skutečně skvěle obohacuje. A nejedná se o nic jiného, než o svět démonů, který se ukrývá hluboko pod povrchem země. Těšit se proto můžete jak na mnoho nových odhalení, akce, tak i finálního zvratu, díky kterému se na třetí díl budete opravdu těšit.

Zápletka téhle knihy je oproti jedničce mnohem méně akční. Spíše si ji užijí ti, kteří mají rádi intriky, válku a souboje o moc na královském dvoře, protože to v knize zcela jasně převažuje nad dobrodružstvím, které se k čtenáři dostane jen prostřednictvím Tash. Spíše okrajově pak knihu doplňuje linka Edyona a Marche, u které mě upřímně mrzí, že jí autorka více nerozpracovala a neposkytla jí více prostoru. Opět se zde totiž opakují věci, které se již udály v jedničce, což originalitu ději zrovna nepřidává. A to platí i o konci jejich dějové linky, která dopadla přesně tak, jak by každý čtenář mohl očekávat.

Autorčin styl psaní se naštěstí příliš nezměnil. Kniha se i nadále čte dobře, ale schází jí ta dynamičnost, kterou jsem od ní po tak napínavém konci jedničky čekala. I zvratů tu je podstatně méně, ale na druhou stranu jsou promyšlenější a méně předvídatelné.

Ačkoliv mě Svět démonů ani zdaleka tak nebavil jako první díl, u mnoha lidí to je přesně naopak. A proto vám nemohu doporučit nic jiného než, abyste si na knihu udělali vlastní názor. Osobně knihu hodnotím průměrně a věřím, že by třetí díl mohl kvalitu série opět navýšit.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář