Tajemství lodního kufru

recenze

Kufr z nebe (2022) 5 z 5 / Kikina182
Kufr z nebe

Lodní kufr, který propadl střechou knihovny, skrývá v tajné přihrádce nákresy stroje, které velmi zaujmou mechanika Jamieho, jež se rozhodne odhalit, o jaký stroj se jedná. Když se však Jamiemu do cesty připlete pár lupičů, jedna mrtvola a studentka politologie Elisa, která chce za každou cenu tenhle kriminální případ vyřešit, už přestává jít jen o nový vynález. Teď už jde o život.

Způsob psaní je pojat netradičně. Až na epilog je celá kniha zprávou pro policejní oddělení, kterou píše Elisa. Příběh je tak psán z jejího pohledu, ale zároveň čtenáři osvětluje i to, co se dělo, když u příběhu zrovna nebyla a co si ostatní postavy myslely. K tomu jsou tam jakoby ručně psané poznámky od Elisy a Jamieho. Působí to ale jako klasický příběh a krásně se čte. Začetla jsem se v momentě, kdy jsem knihu otevřela a odtrhávala se od ní jen s nevolí.

V knize se objevuje několik zápletek. Asi tou nejhlavnější je detektivní případ, který Elisa a Jamie řeší. Je originálně pojatý, skvěle promyšlený a nepředvídatelný. Nejen, že jsem nečekala, jak celý příběh dopadne, ale celé vyústění bylo takovou perfektní třešničkou na dortu, která tomu dodala ten pravý šmrnc.

Nechyběla ani milostná linka, nebo spíše linky. Největší pozornost byla věnována Elisinu milostnému životu a i když se mi líbila každá část knihy, tak tahle za mě byla jednoznačně nejlepší. Bylo to příjemné, úplně ve stejném duchu jako Kroniky prachu. Pak bylo v knize ještě pár milostných zápletek, většinou zmíněné spíš mimochodem nebo nevyřčené, ale k příběhu se perfektně hodily a přesně tak akorát ozvláštnily detektivní zápletku.

A samotný konec knihy? Ten mě dostal z více než jednoho důvodu. Ale opět to byla taková třešnička na dortu celé knihy, která to nádherně zakončila. A i když je příběh svým způsobem ukončený, tak zároveň je tam prostor pro pokračování a já opravdu doufám, že bude, protože kniha a její zápletky si ho zaslouží.

Velká část postav se objevila už v knize Kroniky prachu, ale jelikož tady hrály mnohem důležitější roli, věnovala se jim autorka mnohem více a poskytla v knize náhled do jejich duší. Zároveň skvěle popsala i úplně nové postavy, které zde zastávaly vedlejší role. Ale jelikož hrála v této knize roli i detektivní zápletka, prozradila vždy jen tolik, aby neprozradila vraha.

Na Kufr z nebe jsem se neskutečně moc těšila a každá minuta čekání rozhodně stála za to! Jedná se o úžasnou knihu, která je jiná než Kroniky prachu, ale zároveň je díky atmosféře v úplně stejném duchu. Za sebe rozhodně doporučuji, a pokud jste ještě nečetli Kroniky prachu a doplňkovou knihu, doporučuji taktéž.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji projektu Humbook.

Komentáře (0)

Přidat komentář