Světla nad Prahou o boji nadpřirozeného zla s dobrem

recenze

Světla nad Prahou (2022) 4 z 5 / LukBook
Světla nad Prahou

Americká spisovatelka Nicole Jarvis se rozhodla napsat příběh o upírech, vodnících i dalších nadpřirozených stvořeních a vložit ho do našeho hlavního města. Světla nad Prahou se rozsvěcují, aby zahnala temnotu.

Pro našince je samozřejmě vždy zajímavé, když si zahraniční autor zvolí za prostředí svého románu některý z koutů naší republiky. A co si budeme povídat, Praha je i přes některé své nedostatky stále velice krásným městem s historickým nádechem. Tento román se navíc odehrává řadu let nazpět, i když jeho atmosféra je více než dějinná spíše fantastická.

Ústřední postavou je lampář Domek Myška. Společně se svými parťáky brání město před upíry (zde jako pijavicemi), vodníky a dalšími bytostmi. Jednoho dne ovšem musí čelit spiknutí pijavic, které by mohlo ohrozit jeho svět. Nebude na to ovšem sám. I když na první pohled vůbec nemusí být jasné, kdo stojí na jeho straně či na straně nepřítele.

Nicole Jarvis totiž čtenářům hodně slušně zamotává hlavu. Vlastně si téměř nemůžete být jistí, kdo stojí na straně dobra nebo zla. Rozhodně nedejte na předsudky, stejně jako někteří přítomní. Právě to je jeden z kladů románu Světla nad Prahou. Vývoj je poměrně nečekaný a může se posunout takřka jakýmkoliv směrem.

Autorku ovšem musíme pochválit i za její popis starodávné Prahy. Podařilo se jí vystihnout atmosféru tohoto místa, ukázat jeho kouzlo a zasadit do něj zápletku vskutku magickou. Podíváte se do některých známých zákoutí, ovšem tentokrát v nich často budou stvoření nelidská.

Vlastně mi ani nevadí, že je to další titul o upírech, kterých už máme na trhu poměrně dost. A mnohé už lehce iritují. Tentokrát se vedle nich ovšem objevují i další stvůry jako jsou vodník (ne, rozhodně to není žádný veselý zelený panáček z českých pohádek) nebo velice mocné bludičky. Ony kouzla do stověžatého města prostě pasují a tvoří z něj opravdu nádherné kulisy.

Zajímavé rozhodně jsou i dvě hlavní postavy – Domek Myška a jeho krásná přítelkyně Ora Fischerová. Přestože jsou naprosto rozdílní, možná nakonec půjdou za stejným cílem. Nebo ne? V textu se střídají vyprávění, které se soustředí na jednoho nebo druhého. Vedle hlavní dějové linie se podíváte i do zákulisí jejich osobních životů. A dojde i na romantiku. I když nakonec není zase tolik intenzivní, jak byste možná čekali. Vůbec nenarušuje hlavní dění a působí docela nenuceně.

Dočkáte se i akčních soubojů, hádek a dramat. Na 350 stranách se toho prostě odehraje poměrně dost a bude to vskutku kouzelná podívaná. Knihu vydalo nakladatelství Fragment, podle čehož je poznat, že je určená především mladším čtenářům. Rozhodně ovšem může zaujmout i ty zkušenější, protože toho nabízí poměrně dost.

Světla nad Prahou mě bavila. Nabízejí mnoho zajímavých momentů, odehrávají se v prostředím mě známém a stejně jako obálka prostě působí magicky. Dočkáte se i několika zvratů, které vám zpříjemní pouť po temných zákoutích Prahy. Sami se potom můžete vydat na procházku do lokalit, v nichž třeba rovněž potkáte nějakého vodníka nebo bludičku. Ale pozor na ně!

Komentáře (0)

Přidat komentář