Svatební košile od krve je začátkem noční můry

recenze

Svatební košile (2025)
/ LukBook
Obálka knihy Svatební košile

Svatební košile Terezy Bartošové je napínavou kriminálkou, která na svatbě jen začíná. Přinese několik vražd a hodně zamotaný příběh, v němž může být podezřelý takřka kdokoliv. Na ty, co by ostatní měli chránit, navíc není ani spolehnutí.

Svatba, na níž teče víno proudem a všichni hosté se spokojeně baví. Dokud nezmizí nevěsta. Vypadá to na tradiční svatební únos. Ovšem jen do té doby, kdy je žena ve svatebních šatech nalezena mrtvá. Pro vyšetřovatele začíná nový případ, který se navíc postupem času začne hodně komplikovat. Mrtví přibývají a policisté si nemohou být jistí vlastně vůbec ničím.

Velice čtivý napínavý příběh, od zkušené autorky detektivních románů. Od začátku je zločin zahalen tajemství a postupem času začínají čtenáři přicházet na to, že může být daleko zlověstnější. Podezřelí přibývají, kdo je ovšem oním skutečným vrahem není vůbec jednoduché zjistit.

Tereza Bartošová do zápletky zamotává mezilidské vztahy, ať už se jedná o ty partnerské nebo naopak nenávistné. Právě ony celou situaci hodně komplikují a zašmodrchávají. Pozůstalí obětí navíc nevědí, na koho se mohou spolehnout. Je zájem dotyčné osoby skutečným nebo se jedná jen o rafinovanou lest?

Jedná se už o čtvrtý volný díl ze série s vyšetřovateli Honzou Richtrem a Tomášem Vyskočilem. I díky zajímavé zápletce přitom je asi pro mě nejzajímavější. Autorka se rozhodla celý příběh ještě více zamotat a zasadit do role podezřelých lidi, kteří by naopak ostatní chránit. Ano, velice brzy vám bude jasné, že ne všichni policisté v této knize jsou svatí.

A právě tato část děje je pro vlastně možná nejzajímavější. Všechny věci hodně komplikuje a trochu kazí čtenáři možnost odhadnout, co se bude na příštích stránkách dít. Když jsou totiž v pozadí zlí policisté, nikdy není nic tak jednoduché.

Ale nebojte se, neprozradil jsem vám hlavního pachatele. Celý příběh je podstatně složitější. Zároveň ovšem není natolik komplikovaný, aby ho průměrný čtenář bez problémů zvládal. Všechno se nese ve svižném tempu a kniha vám uteče před očima velice rychle.

Jasně, ne všechny postupy policie jsou asi v tomto případě dokonalé a něco by se podobným způsobem udát nemohlo. Netřeba ovšem tohle nějak rozebírat, všechno je uzpůsobenu tomu, aby příběh prostě příjemně plynul a všechno do sebe zapadalo.

Svatební košile je detektivka, jak má být. Nechybí jí napětí, zvraty, vztahové peripetie ani pořádné finále. Tereza Bartošová už je protřelá literární tvůrkyně a nasbírané zkušenosti jsou prostě u ní znát. Do budoucna se určitě může ještě zlepšovat a vlastně mi trochu připomíná (i když úplně ne svým stylem psaní) Michaelu Klevisovou.

Obálka knihy Svatební košile Svatební košile Tereza Bartošová

Na svatbě ve středočeských Smolotelích teče víno proudem, nebe rozsvěcuje ohňostroj, svatebčané se veselí. Dokud nezmizí nevěsta. Možná bude něco pravdy na tom, že svatba v máji prý nosí smůlu. Poručík Tomáš Vyskočil a jeho kolega... více

Komentáře (0)