Sudetský dům

recenze

Sudetský dům: Jaro - léto 1945 (2022) 4 z 5 / Jenda744
Sudetský dům: Jaro - léto 1945

Štěpán Javůrek už by pro české čtenáře neměl být neznámým spisovatelem. Ba naopak! Zaznamenal úspěch s několika svými předchozími knihami. Nejprve na sebe upozornil románem z prostředí Krušných hor, který pojmenoval Chaloupky. A loni vyšel jeho další román Nebe nad Perninkem. Z tohoto názvu je jasné, že i tentokrát autor čtenáře zavede do Krušných hor: děj se odehrává v krušnohorské obci Pernink. Troufám si tvrdit, že místní lidé či rodáci by si tyto knihy neměli nechat ujít, protože jim (díky prostředí, kde se děj odehrává) budou velmi blízké.

Nyní své čtenáře autor potěšil již svým třetím románem: Sudetský dům. Celý příběh se odehrává v poválečném roce 1945 a vypráví o přesunu českých rodin do Sudet, kde zabíraly domy po odcházejících Němcích. Jenže v některých domech německé rodiny stále žily – a čekaly na odsun. Jak se v takovém případě lidé porovnají? Navíc v době, kdy se ještě stále objevují dozvuky spojené s válkou...

Pokud jste četli i autorovy předchozí (výše zmíněné) knihy, tak dobře víte, že to není poprvé, co se autor zabývá pohraničím osídleným česko-německým obyvatelstvem. A samozřejmě také vztahy mezi těmito obyvateli. Podobné téma se objevuje i v románu Chaloupky, kde vedle sebe vedli klidný život Češi i Němci – alespoň do doby, kdy se ke slovu začal více dostávat nacionalismus....

Já mám knihy Štěpána Javůrka moc rád. Řekl bych, že pokud se alespoň trošku zajímáte o historii a máte rádi českou literaturu, neuděláte s tímto autorem chybu. Sice souhlasím s tím, že jeho příběhy nejsou tak propracované jako třeba knihy Karin Lednické či Kateřiny Tučkové, ale ono vlastně nejde o negativum. Je to zkrátka jen „oddechovější literatura“: jednodušší vyprávění, ze kterého si však můžete odnést i něco užitečného. Rozhodně jde o příběhy, které vám něco předají. Takže podle mě za přečtení stojí.

Zároveň mohu říct, že autor na sobě pracuje. Oproti jeho předchozím knihám mi u této přijde jeho styl vyprávění vyzrálejší, takže věřím, že je vše na dobré cestě a ještě se máme na co těšit!

Komentáře (0)

Přidat komentář