Štvaná zvěř – YA thriller

recenze

Štvaná zvěř (2022) 4 z 5 / Kizuizi
Štvaná zvěř

S.T.A.G.S. je velmi prestižní škola, na které právě získala stipendium Greer McDonaldová. Škola plná bohatých studentů, kteří mají nejen své vrtochy, ale také už i své kamarády, a tak Greer nikam nezapadá. Nikdo se s ní nebaví, dokonce ani její spolubydlící, což se ale změní, když dostane pozvánku na podzimní prázdniny od nejhezčího (a nejbohatšího) kluka ve škole. Pozvánka je tajemná, a obsahuje tři slova: hon, střelba, rybolov...

Nebudu zastírat, že tahle kniha mě nalákala už na první pohled. Obálka rozhodně upoutala, výstižná hesla navnadila, a po přečtení anotace bylo jasno. A když knihu otevřete, první věta, kterou si přečtete zní: Myslím, že jsem asi vrah.

Tenhle YA thriller se bude stoprocentně mládeži líbit, a jistě se bude líbit i všem, kteří mají rádi napětí. Svižné a napínavé vyprávění čtenáře zavede na prestižní školu plnou dětí bohatých rodičů, kde ti nejstarší kupodivu odsuzují vymoženosti moderní doby. Jejich zábava ve volném čase se pak navrací do dob minulých, kdy se na panských sídlech pořádaly hony, velkolepé večeře ve slavnostním šatu, a hlavně nikde nebyla televize, počítače nebo mobily.
Velmi kontrastní osobou je tu právě hlavní hrdinka Greer, která je skoro závislá na filmech, a tak nejen že do tohoto spolku nezapadá, ale i si mnoho situací připodobňuje právě k určitým titulům. Takže na své si tu přijde i filmový fanoušek (já jsem silně pohořela, naštěstí to ničemu nevadí).

Zábavné čtení a řekla bych, že pro mládež i celkem netradiční. Líbí se mi i ta myšlenka, která „maže“ existenci moderních vymožeností, ale zároveň se jejich využití snaží ospravedlnit. Pro mne, jakožto staršího čtenáře, byla kniha velmi příjemnou oddechovkou, a jsem docela hodně zvědavá na další díly.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Cosmopolis)

Komentáře (0)

Přidat komentář