Střet s Lokim

recenze

Loď mrtvých (2018) 5 z 5 / Kikina182
Loď mrtvých

Doby, kdy žil Magnus Chase na ulici jsou už dávno pryč. Od té doby se toho stalo opravdu hodně. Především to, že Magnus zemřel a skončil ve Valhale. Stal se z něj einhejr, člen armády boha Ódina. A také zjistil, že jeho otcem je severský bůh Frey. Magnus by si měl užívat posmrtného života a trénovat na Ragnarok, kde je jeho osudem zemřít. Tentokrát definitivně.

Momentálně to však vypadá, že by Ragnarok mohl nastat už opravdu brzy. A to především díky nedávnému útěku boha lží a klamu Lokiho. A to Magnus nehodlá dopustit. Přeci jen tu nejde jen o jeho osud, ale o osud všech devíti světů. A to poslední, co by Magnus chtěl vidět je zkáza jeho přátel.

Vydává se tedy se svými přáteli – valkýrou Sam, trpaslíkem Blitzem, elfem Hearthem, vojákem z občanské války Týdžejem, beserkem Nedorostem, Alex/em Fierro a Mallory Keenovou – na výpravu, která nebude jednoduchá. Naopak je čeká mnoho překážek, než se vůbec budou moc pokusit zastavit Lokiho, který se chystá vyplout na lodi mrtvých a spustit tak Ragnarok.

Ricka Riordana jsem si zamilovala už při čtení série Percy Jackson. Ta se mi tolik zalíbila, že jsem nevynechala ani jednu jeho knihu. Magnus Chase a bohové Ásgardu jsou pro zatím jeho poslední sérií a já jsem si ji zamilovala stejně, jako všechny autorovy předchozí knihy. A přiznám se, že čekání na závěrečný díl této trilogie pro mě bylo opravdu utrpením. Nemohla jsem se dočkat toho, jak Magnusův příběh dopadne.

Stejně jako u předchozích dílů je i tentokrát vypravěčem sám Magnus Chase, který vlastně mluví přímo ke čtenářům. Normálně mi tento styl vyprávění u knih vadí, ale tahle série je výjimkou. Magnus je totiž úžasný vypravěč a díky tomuto způsobu vyprávění je celá kniha neuvěřitelně humorná a čtivá. Takže stránky vám v podstatě mizí před očima a na konci jste dřív, než si to vůbec stačíte uvědomit.

Samozřejmě nemůžu nic vytknout ani příběhu. Jako obvykle se Ricku Riordanovi podařilo skvěle propojit severskou mytologii a současnou fantasy literaturu. Tenhle autor jednoduše nikdy nezklame. Opět vytvořil nádherný příběh plný dobrodružství a nebezpečí, ale také neuvěřitelně silného přátelství.

Jediná věc, která mě mrzí je to, že se jedná už o poslední díl z této série. Sice musím uznat, že Loď mrtvých skončila opravdu skvěle, ale za ty tři knihy mi Magnus Chase neskutečně přirostl k srdci a je mi opravdu líto, že se s ním a jeho dobrodružstvími musím rozloučit tak brzy. Rozhodně by mi nevadilo pár dalších knih, ale je dobře, že se autor nesnaží sérii násilně prodlužovat. I tak ale doufám, že se s Magnusem a jeho přáteli setkám v nějaké další Riordanově knize. I když třeba jen okrajově.

Jak už jsem řekla, Loď duchů je opravdu úžasná kniha a je to perfektní závěr celé série. A i když mám moc ráda všechny autorovy série, tak musím říct, že nejen tento poslední díl, ale celá tato série, je podle mě nejvtipnější z celého jeho repertoáru.

Pokud jste se ještě nestaly k závěrečnému dílu Magnuse Chasee, tak pospěšte, protože tahle kniha za to opravdu stojí. A pokud jste se nedostali ani k prvnímu dílu, tak vám doporučuji to hodně rychle napravit. Tahle série vás určitě nezklame. Vlastně nic od Ricka Riordana vás nezklame. A já už jsem opravdu zvědavá, s čím autor přijde příště.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia.

Komentáře (0)

Přidat komentář