Střet nad hladinou

recenze

Část tvého světa (2019) 5 z 5 / Kikina182
Část tvého světa

Před pěti lety přišla Ariel o všechno. Možná je královnou Atlantiky, ale ztratila svůj hlas a především svého otce krále Tritona. A zatímco Ariel tiše trpí, tak Uršula vládne království, které dříve patřilo princi Erikovi. Ale i v té největší temnotě se občas objevuje záblesk naděje. Ariel zjišťuje, že je její otec možná stále naživu a tak se vydává na souš ve snaze ho zachránit a možná získat zpátky i svého prince. Ale nejdřív se musí vypořádat s Uršulou, která se pomocí svých intrik snaží vyvolat válku.

Část tvého světa je napsána v er-formě, což je příhodné, jelikož by se dalo říct, že ačkoli je příběh jednotný, vypráví příběh hned několika postav. Nejvíc se samozřejmě věnuje Erikovi, Ariel a Uršule, ale ke slovu se dostávají i další postavy, které mají v knize mnohem důležitější roli, než se na první pohled zdá.

Už v knize Starý jako sám čas jsem se přesvědčila o tom, že Liz Braswell píše opravdu skvěle a tato kniha mi to jen potvrdila. Její styl psaní je lehký, není zatížený zbytečnými popisnými pasážemi, které by příběh akorát prodlužovali. Zároveň autorka nepodcenila detaily a všechno opravdu skvěle popsala tím stylem, že to vlastně vyplynulo ze příběhu.

Příběh, který autorka vymyslela mě opravdu překvapil. Ona totiž nevytvořila tak úplně retelling. Držela se starého známého příběhu u kterého pouze změnila konec a pak si vytvořila vlastní příběh, který na to navazoval. Dalo by se tedy říct, že spíš než retelling vytvořila pokračování lehce alternativního příběhu Malé mořské víly.

I když mám retellingy ráda, tak se mi moc líbí, že se v tomto případě autorka rozhodla vymyslet svým způsobem něco úplně jiného. Samozřejmě, že se drží původní pohádky a mnoha prvků z nich a tak je příběh v celku předvídatelný. Ale zároveň k tomu vymyslela úplně nový a nečekaný příběh, který mi přijde originální a popravdě snad ještě mnohem zajímavější a napínavější než příběh původní.

A autorčiny postavy jsou přímo mistrovské dílo. Autorka opravdu skvěle vystihla jak jejich vzhled, tak povahu. I v tomto případě se držela podkladu, které pro ni poskytla pohádka, ale neuvěřitelně je vylepšila. Dalo by se říct, že každou jejich vlastnost znásobila tak desetkrát a díky silnějším hrdinům a padouchům působil i příběh mnohem silněji.

Část mého světa je opravdu mistrovské dílo. Neříkám, že se jedná o nejlepší retelling, který jsem kdy četla, ale když to porovnám s autorčinou knihou Starý jako sám čas, ze které jsem byla opravdu nadšená, tak tohle je ještě mnohem lepší a promyšlenější. Pokud máte rádi retellingy a především Malou mořskou vílu, tak tuhle knihu rozhodně doporučuji.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Egmont.

Komentáře (0)

Přidat komentář